ŠTO JE VIRUS ?

U MSD priručniku sam pronašla definiciju virusa koja objašnjava da je virus mali zarazni organizam – mnogo manji od gljivice ili bakterije – koji se jedino razmnožava u živoj stanici. Virus se pričvrsti uz stanicu, često na posebnu vrstu stanice. Kada se jednom nađe u stanici, virus otpušta svoju DNK ili RNK (koja sadrži informaciju potrebnu da se stvore nove virusne čestice) i preuzima nadzor nad nekim aspektima staničnog metabolizma. Sastavnice (dijelovi) virusa tada se izrađuju unutar stanice i moraju biti ispravno sastavljene da bi se virus mogao osloboditi i ostati zarazan.
Uglavnom, virusi nisu nepoznanica, oni su oku nevidljivi ali se nalaze svuda oko nas, jednako kao i u nama. Nalazimo ih u ljudskom i životinjskom organizmu, kod biljaka, gljiva, pa čak i kod bakterija. Struktura mu je odavno proučena, dimenzije variraju, ovisno o vrsti, a zahvaljujući svojoj jednostavnosti, imaju moć brzog umnožavanja što pričinjava ozbiljan problem za tijelo koje se s njima treba izboriti.
Ljudski um se od pamtivijeka nadmudruje sa svim izazovima koje priroda pred njega stavlja, tako je jedna od relativno uspješnih metoda u borbi s virusima, imunost koju organizam može proizvesti primanjem cjepiva. Medicina želi biti korak ispred prirode i uspjela je nenormalno učiniti pod normalno, te je pod okriljem brige za ljudski život uspjela provesti da se tek rođene bebe, neposredno nakon prvog udaha i prije nego se snašlo i uspjelo prilagoditi novom okruženju, procjepljuje i u nejako tijelo se ubrizgava laboratorijski proizvedene supstance koje su svojim sastavom slične virusima od kojih se želimo zaštiti. Tako će u Hrvatskoj, svaka beba rođena u bolnici, odmah po rođenju primiti BCG cjepivo. Ukoliko beba nije rođena u bolnici ima obavezu cjepivo primiti najkasnije do drugog mjeseca starosti. Sa navršena dva mjeseca života (dakle sa samo 8 tjedana), beba prima drugo kombinirano cjepivo DTaP-IPV-Hib_hep B + Pn. Isto cjepivo nedonoščad će primiti nakon dva mjeseca starosti. Sa godinu dana, dijete prima cijepivo (MO-PA-RU) + Pn (ospice, zaušnjaci i rubeola). Do druge godine primiti će i kombinirano cjepivo DTaP-IPV-Hib ili kombinirano cjepivo DTaP-IPV-Hib-hep B. U šestoj godini, dijete će primiti cjepivo DI-TE_PER acelularno (DtaP) ili d Tap. Polaskom u prvi razred ponovno se dijete procjepljuje protiv ospica, zaušnjaka i rubeole (MO-PA-RU) + POLIO (IPV). U četvrtom razredu provjerava se status za HEPATITIS B i ako je slučajno dijete uspjelo izbjeći neko od gore nabrojanih cjepiva, u ovoj dobi je to dužno nadoknaditi. Na kraju osnovno školskog obrazovanja, ponovo se u dječje tijelo ubrizgava cjepivo jednostavnog naziva DI-TE pro adultis (Td) ili dTap + POLIO (IPV). Sva primljena cjepiva su slična specifičnim virusima, stoga je odgovor na cjepivo povećavanje broja određenih limfocita koji su sposobni prepoznati virusne nametnike i na svoj način ih nadjačati.
Čovjek čini sve što je u ljudskoj moći da upravlja prirodnim procesima. Zbog toga priroda daje svoj odgovor i virusi se mijenjaju (mutiraju), te laboratoriji rade punom parom kako bi izmislili nova cjepiva.
Medicina je posebna vrsta znanosti kojoj je cilj liječenje i briga o bolesnima. Nedvojbeno je korisna i potrebna, ali smatram da je postavljena na nedodirljivi pedestal moći i nije previše otvorena za suradnju sa ostalim pristupima koji povezuju um i tijelo u cjelinu. Kao psiholog voljela bi doživjeti da se s jednakom pažnjom pomogne psihološkoj znanosti da uđe u živote ljudi i pomogne ima shvatiti posebnost svakog od nas, naše uloge, našu strukturu i smisao. Riječ PSIHOLOGIJA potječe od grčkih riječi PSIHA koja ima značenje; duh, duša, život, um i dah i grčke riječi LOGOS koja znači; govor, riječ, promišljanje, rasuđivanje. U doslovnom smislu riječi, značenje psihologije je promišljanje ili rasuđivanje o duhu ili duši. Velika mi je želja da medicina budućnosti, uzme u obzir zdravlje duha koje je siguran i zdrav temelj za zdravlje tijela.

Nensi Friszl Zečević, mag.psych.

NA PANDEMIJSKOJ LISTI SVI SMO ISTI

NA PANDEMIJSKOJ LISTI SVI SMO ISTI

Zarazne bolesti postoje od kada postoji čovjek. Od prvih civilizacija, zaraze se počinju pojavljivati kroz kretanje, unos hrane, sakupljanje plodova i svim ostalim aktivnostima koje su osiguravale primarnu potrebu opstanka. Prije 10.000 godina, počinju se stvarati...

read more
0
    0
    Košarica
    Košarica je praznaVrati se u dućan