KOLIKO JE VAŽNO DA JE DIJETE ODVAŽNO ? SOCIJALNE VJEŠTINE

„Pazi na svoje misli jer utječu na tvoje riječi.

Pazi na svoje riječi jer utječu na tvoja djela.

Pazi na svoja djela jer utječu na tvoje navike.

Pazi na svoje navike jer utječu na tvoj karakter.

Pazi na svoj karakter jer utječe na tvoju sudbinu.“

                                                                                         Talmud

 

 

 

Čini se kao da su neka djeca, ali i osobe odrasle dobi, prirodno društveno sposobnija od drugih – odnosno imaju prirodno razvijenije socijalne vještine.

Ukoliko vaše dijete nije u toj skupini, ne brinite. Kao i svaka druga vještina, tako se i socijalne vještine mogu naučiti. Svakodnevno komuniciramo jedni s drugima. Novorođenče to čini koristeći neverbalnu komunikaciju, ali njome se koriste i odrasle osobe kroz govor tijela, raznim gestama i izrazom lica. Kod verbalnog izražavanja, trebamo biti oprezniji. Tu već postoje pravila o tome kako se ponašati u društvenim situacijama, na koji način je primjereno razgovarati i što je važno za pisanu komunikaciju.

Rađamo se sa predispozicijom da međusobno komuniciramo, ali pravila socijalno prihvatljive komunikacije se razvijaju i usvajaju. Njihov značaj je velik i omogućava pojedincu da ostvari interakciju sa drugim ljudima. Socijalne vještine su ključne u stvaranju i održavanju prijateljstva. Dijete koje ih je usvojilo, empatično je i u svom okruženju ostvaruje prednost pred vršnjakom koji tu vještinu nije savladao. To se posebno očituje u konfliktnim situacijama i sposobnosti smirivanja sukoba koji je izazvala pogrešna interakcija. Dijete je moguće potaknuti da razvija svoje socijalne vještine i izvan obitelji, kroz igru koja bi mogla pobuditi interes za zajedništvom i društvenom pripadnosti. Kroz igru se također razvija pažnja i osjećaj za suradnju, koncentracija, usvajanje novih izraza, riječi i načina izražavanja, planiraju se aktivnosti, .. Djetetu koje osjeća nepripadnost, važno je pomoći da razumije i iskazuje svoje osjećaje, te da bude sposobno prepoznati kako se drugi osjećaju. Ponovno spominjem važnost uključivanja u igru ili druge adekvatne sportske aktivnosti, jer omogućuju djeci nova poznanstva i povezanost sa vršnjacima na odgovarajući način. U novom okruženju, potrebno je znati stvoriti i zadržati novo prijateljstvo, a to je moguće isključivo ako je dijete usvojilo pravila primjerenog ponašanja.

Kako prepoznati nedostatak društvenih vještina kod djece ?

 • Dijete u komunikaciji izbjegava pogled u oči
 • Ne upotrebljava pristoje oblike komunikacije (npr. molim, hvala, oprosti, ..)
 • Često prekida druge u razgovoru
 • Na neprimjeran način privlači pažnju
 • Ne pokazuje interes za ono o čemu drugi govore
 • Povućeno je, teško sklapa prijateljstva, a stečena ne zna zadržati
 • Nedostaje mu osjećaj za druge
 • Ne razumije posljedice svojih postupaka

 

Kratke i korisne upute, kako djeca i mladi mogu poboljšati svoje socijalne vještine:

 

 • Naučite slušati druge
 • Uljudno zatražite pomoć, kada vam je potrebna (ne sakrivajte svoju ranjivost)
 • Postavite si kratkoročne i dugoročne ciljeve
 • Poštujte društvena pravila, ali i pravila u igri sa vršnjacima
 • Prepoznajte i promijenite nedolično ponašanje
 • Učinite nešto lijepo i nesebično za druge
 • Nezadovoljstvo i neslaganje rješavajte mirnim glasom i konstruktivnim prijedlozima (mirno rješavajte sukobe)
 • Postanite svjesni odgovornosti za svoje ponašanje

 

 

Mislite da su u trendu neljubazna i loše raspoložena djeca i jedan ste od onih roditelja koji sve što je loše, pripisuje razvojnoj fazi ? Zamislite se malo bolje. Zabavna strana roditeljstva je trenutak kada, promatrajući odrastanje naše djece i njihove osobnosti, u njima prepoznamo vlastite postupke i to nas natjera da počinjemo analizirati vlastite stavove i ponašanje. Ako smo sretnici koji će si dozvoliti da nas činjenice trgnu iz svakodnevnice, one nam mogu biti čvrsti oslonac na putu osobne promijene. Neovisno o tome što se čini kako današnje generacije pred sobom imaju sve veće izazove, te se njihov bunt i ljutnja iskazuje i u učionicama i na hodnicima, na ulicama i u parkovima, vjerovali ili ne, društvena situacija može se poboljšati na bolje, ukoliko postoji globalna volja da postanemo bolji – da prihvatimo društvena pravila i poboljšamo socijalne vještine.

0
  0
  Košarica
  Košarica je praznaVrati se u dućan