KOLIKO JE VAŽNO DA JE DIJETE ODVAŽNO ? Razvoj ciljeva kroz sazrijevanje

„More ne možeš prijeći zureći u vodu.“

                                         Radindranath Tagore

 

Psihofizičko sazrijevanje temeljeno je na razvoju intelektualnih sposobnosti pojedinca, njegove potrebe i potrage za novim znanjima, osobnim rastom i napretkom, prihvaćanje naglih tjelesnih promjena u periodu adolescencije i kasnije vlastitog tijela, usvajanje kulturnog ponašanja i ophođenja u obitelji i društvu, socijalno emocionalnu i kognitivnu razvijenost i kreativnost, moralnost i humanost i pozitivan odnos prema okruženju u kojem živimo. Smatra se da je osoba koja je savladala sve te ciljeve, psihofizički zdrava.

Osobni ciljevi se mijenjaju, ovisno o dobi djeteta. U početku, cilj je samostalno ustati, progovoriti, izbrojiti prste na rukama i nogama, prepoznati boje, naučiti pjevati. Mali ciljevi postaju sve veći, a za njihovo pravilno postavljanje i ostvarivanje, važno je aktivno sudjelovanje roditelja, zdrava komunikacija i dosljednost te jasno definiranje očekivanja u skladu sa mogućnostima. Važna karika na tom putu, zove se disciplina. To je ujedno i vještina čije provođenje predstavlja roditeljima veliki izazov, .. a formula za njeno provođenje je u stvari, vrlo jednostavna.

Disciplina je uspostavljena kada smo pošteni i dosljedni. Ne tražimo nemoguće, već kroz realne zadatke i njihovo ispunjavanje pomažemo djetetu da postane odgovorna odrasla osoba. Postavljajući pravedne odgojne granice, pomažemo mu da nauči što se od njega očekuje i koja su društveno prihvaćena ponašanja.  Nedostatak discipline, ozbiljno može udaljiti dijete od postizanja ciljeva, učiniti ga zbunjenim i umanjiti njegovo samopoštovanje.

0
    0
    Košarica
    Košarica je praznaVrati se u dućan