IZAZOVI ODRASTANJA: Što znači biti dobar roditelj

“Ako planirate godinu unaprijed, posadite rižu. Ako planirate deset godina unaprijed, zasadite drvo. Ako planirate 100 godina unaprijed, odgajajte djecu.” 

Konfucije

Roditeljstvo temeljeno na pozitivnom i emotivnom pristupu odgaja uspješnu, zadovoljnu i sretnu djecu koja imaju velike šanse u odrasloj dobi ostvariti ispunjen život. Dobar roditelj svoj uspjeh temelji na strpljenju, toleranciji i razumijevanju, poštivanju mišljenja i prihvaćaju dječjih želja i potreba, ali i mogućnosti i ograničenja. Dobar roditelj ne traži opravdanje za svoje propuste, već čini sve da tih propusta bude što manje. Dobar roditelj zna balansirati između vlastitih ambicija i prepoznaje granicu kada one prerastu dječje kapacitete koji dovode do frustrirajućih situacija.

Budimo nježni prema svojoj djeci

Piše: Nensi Friszl Zečević, mag. psych., Centar integrativne psihologije

Piše: Nensi Friszl Zečević, mag. psych., Centar integrativne psihologije

Obaveze su sastavni dio odrastanja i apsolutno su dobrodošle, ali kada redovnim pridodamo previše izvannastavnih, one mogu paralizirati daljnji razvoj i ugroziti životni sklad.

Budimo nježni prema svojoj djeci i oslobodimo im prostor da budu ono što jesu. Dozvolimo im da budu djeca.

Promatrajući djecu kao stručnjak, ne mogu ne primijetiti kako se djeca lome pod kontinuiranim pritiscima društvene organizacije vremena i obaveza, vidim sve više djece kojima je od rane životne dobi potrebna stručna podrška i pomoć da bi se lakše nosili sa svojom ljutnjom, frustracijom, strahovima, poremećajem pažnje, neurotičnim reakcijama, usporenim psiho motornim razvojem, nemirom i manjkom koncentracije. Promatram djecu koja kroz agresiju, otpore ili neslaganje sa autoritetima, svojim neprimjerenim ponašanjem izazivaju pažnju kako bi nesvjesno poslali prikriveni vapaj za pomoć odraslih.

Cilj razrade ove  posebno osjetljive tematike je da svaka odrasla osoba shvati važnost pravilnog pristupa, odgoja i aktivnog uključivanja u život djece i mladih osoba. Svijet ostavljamo u rukama onih na čiji karakter, osobnost, intelekt, moral, empatiju i kreativnost djelujemo svojim vlastitim primjerom. Svoju budućnost gradimo u sadašnjosti kroz pravilan pristup i odgoj svoje djece. Iako jedna lasta ne čini proljeće, educiranjem i osvještavanjem jednog po jednog roditelja kroz odlučnost i pravilno usmjerenje, načinom na koji komuniciramo, toleriramo i prihvaćamo, prvo ćemo zainteresirati i motivirati svoje neposredno okruženje, a potom utjecati i na društvenu promijenu svijesti.

Smiren i stabilan roditeljski pristup

Budimo roditelji koji ne odgajaju udarcima, pokušajmo izbjeći nepotrebne i iscrpljujuće rasprave i konstantno povišene tonove. Smiren i stabilan roditeljski pristup važan je temelj za izgradnju samopouzdanja i osjećaja sigurnosti kod djeteta i moguće ga je jednostavno kreirati kroz pohvalu, bezuvjetnu podršku, iskazivanje ljubavi, pažnju, osjećaj pripadnosti i prilagodljivosti djeteta u nenadanim situacijama, te ne bi trebao biti ovisan o vanjskim faktorima.

Biti dobar roditelj znači razumjeti i prihvatiti svoju slabost i snagu i niti jedno od toga ne smatrati isključivim načinom djelovanja. Inspiraciju možemo crpiti iz mnogih izvora, a najjednostavnije je povezati se sa prirodom koja nas okružuje. Previše sunca će isušiti plodne njive, jednako kako što će previše kiše potopiti kuće i nasade, bura će otjerati oblake, ali i oni su ponekad potrebni da nas sačuvaju od sunca. Dobar roditelj je umjeren u svojim uspjesima i pogreškama, stalno je prisutan i bez straha gleda u oči svim životnim izazovima, te odrasta i sazrijeva zajedno sa svim izazovima odrastanja svog djeteta.

Piše: Nensi Friszl Zečević, mag. psych., Centar integrativne psihologije

Napomena: tekst je izvorno objavljen u sklopu edukativne publikacije Izazovi odrastanja u izdanju Nezavisnog sindikata djelatnika MUP-a RH

Ilustrativna fotografija: Pixabay.com

0
    0
    Košarica
    Košarica je praznaVrati se u dućan