Bachove kapi

Uravnotežuju emocije i djelotvorno tretiraju negativna mentalna stanja

Bachlerove kapi ikona

Želiš nabaviti Bachove kapi?

Neophodna je konzultacija kod prve narudžbe radi izbora esencija upravo za Vas. Konzultacije je moguće napraviti osobnim dolaskom ili online.

Bachove kapi

Prirodna pomoć pri mentalnom i tjelesnom zdravlju

U mojoj psihološkoj praksi, pitanje koje se najčešće, gotovo svakodnevno postavlja glasi: „Da li mi možete preporučiti nešto prirodno ?“ .. i to pitanje uglavnom dolazi od klijenata kojima je liječnik specijalista ili psihijatar već propisao određeni lijek za trenutno psihičko stanje zbog kojeg su mi se obratili za pomoć. Uvijek naglašavam da mi nije dozvoljeno prepisivati lijekove, jednako kao što mi nije dozvoljeno umanjivati ili ukinuti propisanu dozu ili je zamijeniti prirodnim suplementom te da su oni, u određenim situacijama neizbježni, potrebni i korisni. S druge strane, moralna obaveza mi nalaže da se nadovežem i pojasnim kako lijekovi trenutno olakšavaju, potiskuju i ublažavaju simptome i određena emocionalna stanja, no ne rješavaju uzroke problema. Da bi problem riješili u cijelosti, nužno je pronaći uzrok i pristupiti mu na adekvatan način. To je moguće ostvariti kroz  terapeutski pristup i otvorenost klijenta osobnoj promijeni, ali također, postoje provjereni i djelotvorni, u potpunosti prirodni lijekovi koji podupiru procese i djelotvorno utječu na postizanje mentalne ravnoteže koja dovodi do potpunog emocionalnog i tjelesnog ozdravljenja. Želja mi je, svojim klijentima pomoći da osjete duboku promjenu koja će imati konkretan utjecaj na kvalitetu njihovih života. Osobno, veliku pažnju i povjerenje pridajem provjerenim prirodnim lijekovima, a u Centru integrativne psihologije, preporučuje samo ono što i osobno odabirem za sebe, svoju obitelj i prijatelje i za što sam, osim osobnog iskustva, prošla edukaciju koja me osposobljava za rad sa klijentima.

navodnici

Zdravlje postoji onda kada je postignut potpun sklad između Duše, uma i tijela: i taj sklad, i jedino taj sklad, mora biti dostignut da bismo postigli potpuno izlječenje.

~ Edward Bach, 1931.

URAVNOTEŽENJE EMOCIJA

Tko je dr. Edward Bach?

Dr. Edvard Bach rođen je 1886. u Engleskoj. Završio je za liječnika i za vrijeme prvog svjetskog rata radio je u bolnici u Londonu kao bakteriolog. Nije bio zadovoljan, jer je vjerovao da postoji mogućnost na jednostavniji  način iscijeliti bolesti, te da bi svi ljudi mogli, prirodnim putem preuzeti kontrolu nad svojim zdravljem. Od 1919g. radio je u homeopatskoj bolnici gdje je počeo proučavati primjenu cvjetnih kapi na pacijentima. Vjerovao je da glavni uzrok bolesti nije fizičke naravi već psihosomatske. Već 1928. otkrio je 12 osnovnih biljaka. Bio je veoma religiozan. Smatrao je da su zdravlje i sklad prirodno stanje organizma i da to stanje možemo postići ako slušamo našu dušu. Također, isticao je da je glavni razlog neuspjeha moderne medicine u tome što se ona bavi posljedicama, a ne uzrocima bolesti. Promatrajući pacijente, zaključio je da su bolesne osobe u konfliktu sa svojom dušom, pri čemu su se počela pojavljivati negativna stanja kao što je strah, nesigurnost, nedovoljna zainteresiranost za okolinu, usamljenost, pretjerana osjetljivost na utjecaje i ideje drugih, očaj ili malodušnost i pretjerana briga za dobrobit drugih.

U skladu sa svojim istraživanjima, Dr. Edvard Bach je otkrio 38 cvjetnih esencija koje navedena stanja dovode u ravnotežu tako da postajemo smireni, puni nade, radosti, vjere u sebe, sigurni, mudri i puni ljubavi.

Bachove cvjetne kapi dovode u ravnotežu psihu i na taj način počinje  proces iscjeljenja.

Primjena Bachovih kapi u 3 koraka:

  1. Preventiva mentalnog zdravlja– jačanje karaktera, uravnoteženje disharmoničnog duševnog stanja (pr., ljutnja, ljubomora, nesigurnost, ogorčenost, bespomoćnost, zajedljivost, mržnja, bijes, napetost, poznati i nepoznati strahovi,..)
  2. Tretmani akutnih, stresnih psihičkih stanja i životnih kriza, npr. kod gubitka posla, problematičnih međuljudskih odnosa na poslu, konfliktnih odnosa unutar partnerskog ili obiteljskog odnosa, kod odgoja djece, problema s učenjem, itd.
  3. Popratni tretman akutnih ili kroničnih bolesti(dopuna liječničkom tretmanu) posebno pomaže kod poteškoća sa psiho-vegetativnom simptomatikom, npr. kod smetnji spavanja, neurodermitisa, psorijaze, kod dječjih problema u razvoju, kao postoperativne podrške nakon operacije karcinoma, infarkta, itd.

Napomena:  Bachove kapi nisu zamjena za farmakološke preparate, ne umanjuju njihovo djelovanje već, djelujući na pravi uzrok bolesti, doprinose potpunom izlječenju stvarajući emotivnu i/ili mentalnu ravnotežu.

navodnici

Ne dopustite nikome da ih zaplaši naziv njihove bolesti, jer na kraju, što to ime znači kada ne postoji bolest koja je neizlječiva. To se može konstatirati jer su oni koji boluju od takvih bolesti, čijih se naziva svi bojimo i strahujemo od njih, ipak ozdravili. Ako je to uspjelo nekim pacijentima, onda može uspjeti i drugima. Ponekad je potrebno manje vremena da se izliječi takozvana strašna bolest kod pojedinih osoba nego što je to potrebno za neke blaže bolesti kod drugih. To ovisi više o osobi nego o samoj bolesti

~ Edward Bach, 1936.

Vrste Bachovih kapi

VRSTE BACHOVIH KAPI

Vrste Bachovih cvjetnih kapi

Agrimony – za one koji skrivaju svoje osjećaje iza vedrog lica.

Aspen – za strahove bez postojećeg uzroka

Beech – za one koji stalno kritiziraju

Centaury – za one koji nikad ne znaju reći ne

Cerato – za one koji su nesigurni u sebe i stalno druge pitaju za mišljenje

Cherry Plum – strah da gubimo kontrolu

Chestnut Bud – nemogućnost učenja iz vlastitog iskustva i stalno ponavljanje istih grešaka

Chicory – za one koji se pretjerano brinu o tuđim problemima

Clematis – za one koji su stalno u oblacima

Crap Apple – za čišćenje duše i tijela

Elm – za one koji su pretjerano pedantni

Gentian – za one koji sve gledaju pesimistično

Gorse – za one koji nemaju nikakvu nadu

Heather – za zahtjevnu djecu

Holly – za zavidne i ljubomorne

Honeysuckle – za nostalgičare

Hornbeam – za one koji se ujutro bude umorni

Impatiens – za one koji su napeti i razdražljivi

Larch – za one koji imaju slabo samopouzdanje

Mimulus – za konkretne strahove,zubar,ispit..

Mustard – za one koji pate od depresije

Oak – za one koji imaju prevelik osjećaj odgovornost

Olive – za one koji su kronično umorni

Pine – za one koji se stalno osječaju krivi i kad nisu

Red Chestnut – za one koji se previše brinu za svoje bližnje

Rock Rose – za one koji osječaji strah i paniku

Rock Water – za one koji su previše kruti prema sebi i drugima

Scleranthus – za oni koji se ne mogu odlučiti

Star of Bethlehem – posljedice šoka

Sweet Chestnut – za one koji su očajni i ne vide nikakav izlaz

Vervein – za one koji se fanatično zalažu za neke stvari

Vine – za naprasite dominantne osobe sklone tiraniziranju

Walnut – za one koji se ne mogu prilagoditi na promjenu

Water Violet – za povučene i distancirane osobe

White Chestnut – za one koje stalno iste brige muče

Wild Oat – za one koji puno stvari započnu i ne ostvare svoju životnu misiju

Wild Rose – za apatične koji su odustali od svega

Willow – za one koji su ogorčeni na sve i svakog

Bachlerove kapi ikona

Želiš nabaviti Bachove kapi?

Neophodna je konzultacija kod prve narudžbe radi izbora esencija upravo za Vas. Konzultacije je moguće napraviti osobnim dolaskom ili online.

Edward Bach

Cvjetne esencije

Cvjetne esencije dr. Bacha

ROCK WATER – Oni koji su vrlo strogi prema sebi kada je u pitanju način na koji žive. Oni si uskraćuju mnoge životne radosti i užitke jer smatraju da to može utjecati na njihov rad. Oni su strogi prema sebi. Žele biti zdravi, snažni i aktivni pa će učiniti sve što je potrebno da to postignu. Oni se nadaju da će drugima biti primjer i da će drugi slijediti njihove ideje, te da će tako postići bolje stanje.

BEECH –  Za one koji osjećaju potrebu da vide više dobrih i lijepih stvari u svemu što ih okružuje. Iako im se mnogo toga čini pogrešnim, oni imaju mogućnost vidjeti ono što je u tome pozitivno. Stoga, imamo priliku biti tolerantniji, popustljiviji i da imamo više razumijevanja za različite načine na koji svaki pojedinac i sve stvari rade na postizanju vlastitog konačnog savršenstva.

VINE – Jako sposobni ljudi, koji su svjesni svojih sposobnosti i uvjereni u uspjeh. S obzirom na to da su toliko samouvjereni, smatraju da je za dobrobit drugih da ih uvjere da rade stvari na isti način kao što to rade oni, ili na način koji oni smatraju ispravnim. Čak i kad su bolesni, oni daju naredbe onima koji brinu o njima. Mogu biti od velike pomoći u hitnim slučajevima.

VERVAIN – Oni s fiksnim principima i idejama, za koje su uvjereni da su ispravni, i koje vrlo rijetko mijenjaju. Imaju veliku želju preobratiti sve oko sebe na svoje poglede na svijet. Imaju snažnu volju i mnogo hrabrosti kada snažno vjeruju u te stvari koje žele prenijeti drugima. Kada ih zahvati bolest, oni se nastavljaju boriti mnogo duže od ostalih, koji bi mnogo prije od svega odustali.

CHICORY – Oni koji se puno brinu za potrebe drugih. Skloni su pretjeranoj brizi za djecu, rodbinu i prijatelje te uvijek traže nešto što treba ispraviti. Stalno ispravljaju ono što smatraju pogrešnim i uživaju u tome. Čeznu za time da su oni do kojih im je stalo blizu njih.

CRAB APPLE – To je cvjetna esencija za čišćenje. Za one koji osjećaju da nešto u svezi njih nije čisto. Često je to nešto što se čini beznačajnim. U nekim situacijama može se raditi o ozbiljnoj bolesti koju gotovo zanemaruju u usporedbi s tom jednom stvari na koju su usredotočeni. U oba se slučaja oni žele osloboditi te jedne određene stvari koja je u njihovom umu najveća i koja se čini toliko značajnom za njih da ju je potrebno izliječiti. Postanu potišteni ako liječenje ne uspije. S obzirom na to da je ova cvjetna esencija čistač, ona pomaže kod čišćenja rana ako pacijent ima razloga vjerovati da je neki otrov ušao u njegovo tijelo koje treba očistiti.

OAK – Za one koji se jako naprežu i bore da bi ozdravili ili u svakodnevnim aktivnostima u životu. Oni će isprobati jednu stvar za drugom, mada se njihov slučaj čini bez nade. Oni će se ustrajno boriti. Oni nisu zadovoljni sa sobom ako ih bolest ometa u obavljanju njihovih dužnosti ili u pomaganju drugima. To su hrabri ljudi, koji se bore protiv velikih poteškoća, koji i dalje poduzimaju napore bez da ikada izgube nadu.

WILLOW – Za one koje je zadesila neka nevolja ili nesreća, a koju teško prihvaćaju. Skloni su jadikovanju ili ogorčenju jer život ocjenjuju prema tome koliko im uspjeha donosi. Osjećaju da nisu zaslužili takvu nevolju i da je to nepravedno te postaju ogorčeni. Često gube interes i ne poduzimaju više one aktivnosti u životu u kojima su prije uživali.

STAR OF BETHLEHEM – Za one koji su u velikoj nevolji i u uvjetima koji ih čine jako nesretnima. Šok nakon loše vijesti, gubitak drage osobe, užas koji slijedi nakon nesreće i slično. Onima koji odbijaju tješenje ova cvjetna esencija donosi olakšanje.

SWEET CHESTNUT – Za one trenutke koji se događaju nekim ljudima, kada je njihova patnja toliko velika da se čini nepodnošljivom. Kada se čini da su um ili tijelo dosegli granice svoje izdržljivosti i da se sada treba predati. Kada se čini da nije preostalo ništa drugo osim propasti i uništenja.

ELM – Oni koji dobro obavljaju svoj posao, slijede svoj životni poziv i nadaju se da će postići nešto značajno u životu, što je često za dobrobit čovječanstva. Povremeno im se javljaju razdoblja depresije kada osjećaju da im je zadatak koji su preuzeli pretežak i da ga nije moguće izvršiti naporima jednog ljudskog bića.

PINE – Za one koji okrivljuju sami sebe. Čak i kada su uspješni oni misle da su mogli napraviti bolje i nikad nisu zadovoljni svojim naporima ili rezultatima. Oni su  marljivi i mnogo pate zbog nedostataka koje si sami pripisuju. Ponekad preuzimaju odgovornost čak i za neke greške koje su počinili drugi ljudi.

LARCH – Za one koji smatraju da nisu dovoljno dobri ili sposobni kao oni koji su oko njih, koji očekuju neuspjeh, koji misle da nikad neće uspjeti, pa stoga ne poduzimaju poduhvate, ili se ne potrude dovoljno da bi uspjeli.

HOLLY – Za one koje ponekad obuzmu misli poput ljubomore, zavisti, osvete i sumnjičavosti. Za različite oblike ljutnje. U sebi osjećaju veliku patnju i često su nesretni bez ikakvog stvarnog razloga za to.

WALNUT – Za one koji imaju jasne ideale i ambicije u životu te ih ispunjavaju, ali su u rijetkim prilikama u napasti da odstupe od svojih vlastitih ideja, ciljeva i posla zbog entuzijazma, uvjerenja ili snažnih mišljenja drugih ljudi. Ova cvjetna esencija pruža postojanost i zaštitu od vanjskih utjecaja.

CENTAURY – Ljubazni, tihi, nježni ljudi koji pretjerano služe drugima. Oni se preopterećuju tim služenjem. Ta njihova želja ih toliko obuzme da postanu više sluge nego dobrovoljni pomagači. Njihova dobra narav vodi do toga da naprave i više nego što je bio njihov zadatak, pa zbog toga često zapostave svoju vlastitu misiju u životu.

CHESTNUT BUD – Za one koji ne iskoriste priliku da nauče lekcije svakodnevnog života kroz promatranje i iskustvo, već im za to treba duže vrijeme nego drugima. Iako je nekim ljudima dovoljno jedno iskustvo da nešto nauče, ovim je ljudima potrebno više, ponekad i nekoliko takvih iskustava, prije nego što nauče lekciju. Prema tome, na njihovu žalost, događa im se da moraju napraviti istu pogrešku nekoliko puta, dok bi drugima jedna pogreška bila dovoljna. Promatranjem drugih ljudi može se izbjeći i nastanak one prve pogreške.

MUSTARD – Za one koji su skloni razdobljima potištenosti, ili čak očaja, kao da ih je tamni oblak zasjenio i sakrio svijetlo i radost u životu, a kad nije moguće dati bilo kakav razlog ili objašnjenje za takve napadaje. Pod tim im je okolnostima gotovo nemoguće izgledati sretno ili veselo.

WHITE CHESTNUT – Za one koji ne mogu spriječiti da neželjene misli, ideje i rasprave ulaze u njihov um. To se uobičajeno događa u situacijama koje nisu dovoljno snažne da bi zaokupile njihovu pažnju. To su misli koje izazivaju zabrinutost i koje ostaju prisutne, ili one koje se vraćaju nakon što su nakratko odbačene. Čini se da te misli stalno kruže u krug i uzrokuju mentalnu torturu. Prisutnost tih neugodnih misli onemogućuje mir i ne dozvoljava da osoba razmišlja samo o dnevnim obvezama ili užicima.

OLIVE – Oni koji su prošli kroz mentalne i fizičke patnje pa su toliko iscrpljeni i umorni da osjećaju da nemaju više snage za poduzimanje bilo kakvog napora. Svakodnevni život je za njih naporan rad bez užitaka.

WILD ROSE – Oni koji bez naizgled opravdanog razloga postanu rezignirani prema svemu što se događa, samo prolaze kroz život, prihvate stvari takve kakve jesu, bez ikakvog napora da poboljšaju stvari i pronađu neko zadovoljstvo. Oni su se u životnoj bitki predali bez pogovora.

HONEYSUCKLE – Oni koji većinom žive u prošlosti, možda u vremenima kada su bili jako sretni, ili se prisjećaju izgubljenog prijatelja, ili razmišljaju o ambicijama koje nisu ostvarili. Oni ne očekuju doživjeti sreću u budućnosti kakvu su nekad imali.

CLEMATIS – Oni koji su sanjivi, pospani, koji nisu u potpunosti budni i koji nemaju interes za život. Tihi ljudi, koji nisu istinski sretni u svojim sadašnjim okolnostima, koji žive više u budućnosti nego u sadašnjosti, koji žive u nadi da će doći sretniji dani, kada će se njihovi ideali možda ostvariti. Kada su bolesni, ne trude se previše da bi ozdravili ili se uopće ne trude, a u određenim slučajevima se čak i vesele smrti, jer se nadaju da će ih tamo dočekati bolja vremena ili da će tamo ponovno sresti voljenu osobu koju su izgubili.

WILD OAT – Oni koji imaju ambicije da postignu nešto u svom životu, koji žele steći mnogo iskustava, koji žele uživati koliko je to god moguće i živjeti maksimalno ispunjen život. Njihov je problem odlučiti kojim poslom se žele baviti. Iako imaju jake ambicije, nisu pronašli jedno zanimanje koje ih privlači više od svih ostalih. To kod njih uzrokuje zastoje i nezadovoljstvo.

HORNBEAM – Za one koji osjećaju da im nedostaje snage, mentalno ili fizički, da podnesu teret koji im je život donio. Svakodnevne obveze im se čine prezahtjevnima da bi ih ispunili, iako su u načelu uspješni u ispunjavanju svojih zadataka. Za one koji vjeruju da neki dio uma ili tijela treba ojačati da bi lakše obavili svoj zadatak.

GORSE – Stanje velikog beznađa, oni su izgubili nadu da se još nešto može učiniti za njih. Na nagovor drugih, ili da udovolje drugima, možda će isprobati različite terapije, ali će istovremeno uvjeravati one koji su oko njih da postoje vrlo male nade za oporavak.

GENTIAN – Oni koji se lako obeshrabre. Njihovo ozdravljenje dobro napreduje ili se njihov svakodnevni život dobro odvija, no čak i najmanja odgoda ili zastoj u napretku uzrokuje kod njih sumnju, koja ih uskoro obeshrabruje.

SCLERANTHUS – Oni koji se muče zbog nemogućnosti da odluče između dviju stvari, kad im se prva stvar čini ispravnom, pa zatim druga. To su često tihi ljudi koji se sami nose sa svojim poteškoćama i nisu skloni raspravljati o tome s drugima.

CERATO – Oni koji nemaju dostatno povjerenje u sebe da samostalno donesu odluku. Oni neprestano traže savjete od drugih pa ih stoga drugi često pogrešno usmjeravaju.

RED CHESTNUT – Za one koji ne mogu prestati biti zabrinuti za druge ljude. Često više uopće nisu zabrinuti za sebe, već su izrazito zabrinuti za one ljude do kojih im je stalo te često žive u strahu da će se tim ljudima nešto loše desiti.

ASPEN – Neodređen strah, strah od nepoznatog, kada se taj strah ne može objasniti, niti za njega postoji razlog. No, pacijent ipak može biti prestravljen jer strahuje da će se nešto loše dogoditi, ali ne zna što. Ti neodređeni neobjašnjivi strahovi mogu ga proganjati i danju i noću. Osobe koje imaju ovaj strah ne usude se o tome pričati s drugima.

CHERRY PLUM – Strah od preopterećenosti uma, strah da će nas napustiti razum ili strah da ćemo učiniti užasne i strašne stvari, koje zapravo ne želimo učiniti i za koje znamo da su pogrešne, no ipak postoji pomisao ili nagon da ih učinimo.

MIMULUS – Strah od poznatih stvari, bolesti, boli, nezgode, siromaštva, mraka, samoće i nesreće. Strahovi u svakodnevnom životu. Ti ljudi tiho i potajno podnose svoje poteškoće i ne govore o tome slobodno s drugima.

ROCK ROSE – Cvjetna esencija za prvu pomoć. Cvjetna esencija za sve hitne slučajeve, kada se čini da nema nade, za nezgode ili iznenadne bolesti, ili za situacije u kojima se pacijent osjeća jako preplašeno ili prestravljeno, ili kada je stanje toliko ozbiljno da uzrokuje veliki strah svima koji su u blizini. Ako pacijent nije pri svijesti, ova se cvjetna esencija može nanijeti na usnice. Moguće je da su pri tome potrebne i neke druge cvjetne esencije, primjerice, Clematis, ako se radi o dubokoj nesvjestici poput sna, ili Agrimony kada je u pitanju mučenje, i tako dalje.

Usamljenost

 • HEATHER
 • IMPATIENS
 • WATER VIOLET

HEATHER esencija se preporučuje osobama koje su toliko zaokupljene vlastitim životom, bolesti (HIPOHONDRI), za paničare koji stalno obilaze doktore i traže pažnju, previše pričaju (kada krenu ne znaju stati), verbaliziraju sve što se dešava. Imaju potrebu biti i društvu i puno pričati. Presretni su ako moraju biti sami. Od njih terapeut ne može doći do riječi. Jako su usmjereni na sebe. Ljudi ih često izbjegavaju jer su naporni. Imaju potrebu izgovoriti svaku misao koja im se pojavi u glavi. „Publika“ im je važna jer imaju potrebu pričati o vlastitim problemima s drugima, bez obzira na to s kime razgovaraju. Uvijek pronalaze svoju žrtvu koja ih mora slušati. Vrlo su nesretni ako moraju biti sami, čak i na kratko vrijeme. Ove osobe imaju ekstremnu potrebu biti u centru pažnje i svaki razgovor i temu prebacuju na sebe, a od svake sitnice rade jako veliku i važnu stvar. Imaju potrebu govoriti, nametati svoje mišljenje, a to prelazi u monolog gdje u detalje opisuju vlastiti problemi, bez da drugoj osobi da šansu da dođe do riječi. Često pričaju jako brzo i blizu lica druge osobe, a skoro svaka rečenica počinje sa “ja”. Njima je naporno slušati tuđe probleme i nemaju potrebu čuti drugo mišljenje. Obično se radi o osobama koje su u djetinjstvu dobivale jako malo pažnje, često su ostavljane same i nisu dobile dovoljno potvrde, ljubavi i vremena. Iz tog manjka pozitivne emotivne energije i prepuštenosti samom sebi, osoba pokušava privući pažnju drugih i stalnom pričom o sebi. Želi dobiti osjećaj da je prisutna i primijećena. Penzioneri su Heather tipovi.

Pozitivni potencijal Heather kapi je vraćanje sposobnosti slušanja i razumijevanja problema drugih osoba. Skoro svaka osoba prolazi bar jednom u životu Heather stanje, kada je zaokupljena svojim problemom i ima potrebu i želju sa drugima razgovarati o tome. Uzimanjem preparata osoba počinje slušati i razumjeti sugovornika, razvija empatiju, poštuje druge i počinje se sama suočavati sa svojim problemima. Postiže emocionalnu nezavisnost, i nema više strah od usamljenosti. Heather dajemo uz poruku da će ih kapi umiriti. Bolesti od kojih mogu da boluju osobe u negativnom stanju Heather: astma, podrigivanje, iritabilan kolon, neusklađen hod, hipertenzija, kožne bolesti, hipohondrija, vrtoglavica, nesanica, klaustrofobija, histerija.

IMPATIENS  esencija za usamljene ljude (ali kod njih usamljenost nastupa zbog toga što ih drugi uznemiruju). Brzi su u mislima i djelima, sve obavljaju bez oklijevanja ili odgode (ili suprotno – oni koji su pretjerano spori). U bolesti su nemirni jer žele brzi oporavak, kljukaju se lijekovima (i sve će poduzeti da se što prije izliječe). Stalno su u vremenskom pritisku i najradije bi sve napravili brzo, bez bespotrebnog otezanja. Iritiraju ih osobe koje su sporije od njih u rezoniranju i razumijevanju: u takvim situacijama nisu tolerantni i boravak s takvim ljudima je za njih gubljenje vremena, pa će napraviti sve da ih ubrzaju i pokrenu. Najradije sami razmišljaju, odlučuju i rade jer je tako sve u tempu koji im odgovara. Nisu timski igrači (jer sami mogu brže i bolje). Često si natovare dodatni posao i nemaju vremena za sebe. Toliko su nestrpljivi da često dovršavaju tuđe rečenice. Ne prihvaćaju tuđa pravila i ne podnose rutinu. Misle da je dobro tek kad se napravi na njihov način. Ne podnose nepotrebno izgubiti ni trenutak svog vremena. Često su nadprosječno inteligentni.

Osnovne karakteristike: nestrpljenje, blaga razdražljivost i pretjerane reakcije. Brz govor, brze misli, nervoza, nestrpljenje, nemir, poremećaji sna, površnost, nemaju sklonost za timski rad, jaka potreba za nezavisnošću, tikovi, nemir tijela koji se najjače manifestira u sjedećem položaju (cupkaju nogama, lupkaju prstima po stolu), lako se naljute ali ih to ne drži dugo. Najradije bi radili više stvari u isto vrijeme. Fizički simptomi:  najčešće se žale na iznenadne kožne osipe od nervoze, svrab, disfunkcija štitne žlijezde, nervoza i unutrašnji nemir.

Djeca se često nalaze u ovom raspoloženju, nestrpljiva su, sve žele odmah. U trgovini su plačljivi, cmizdre, mrzovoljni su jer nemaju strpljenja da sačekati odrasle. Nisu u stanju mirno sjediti dulje vrijeme.

Impatiens će umiriti užurbane ljude ili pokrenuti prespore. Pomaže osobi da shvati da ima dovoljno vremena, da ne kasni, da će sve stići obaviti na vrijeme. Opušta osobu tako da ona može uživati u danu i sitnicama. Počinje ugodnije živjeti u suživotu sa drugima i da prihvaća njihov sporiji tempo. Vrijeme za njih počinje dobivati novu dimenziju, sporiju – dani više ne proljeću. Bolesti od kojih mogu bolovati osobe u negativnom stanju Impatiens: anksioznost, agresivnost, bijes, nervoza, kašalj, promuklost, zijevanje, mučnina, podrigivanje, bulimija, dijareja, angina pektoris, hipertenzija, moždani udar, arterijska skleroza,  svrab kože, napetost mišića, nesanica, prijevremena ejakulacija, visoka temperatura, stres, ukočen vrat, nesanica, trapavost.

WATER VIOLET  esencija za osobe koje se povlače  u sebe i imaju unutrašnji osjećaj izoliranosti. Za one koji u zdravlju ili bolesti vole biti sami. Obožavaju samoću jer nitko nije tako dobar kao oni. Vrlo tihi ljudi, kreću se skoro nečujno, bez imalo buke, pričaju vrlo malo, blago i tiho i od njih ne treba očekivati nikakve ispade. Izgovaraju tihim ali jasnim tonom. Vrlo su neovisni, sposobni i samouvjereni (često doktori, piloti), puni  samopouzdanja i ne brinu se mnogo za mišljenje drugih ljudi. Imaju kontrolu nad sobom i svojim emocijama,  ne dozvoljavaju  ljudima da im se približe,  stalno se drže na  odstojanju, digli su  zid oko sebe. Ove osobe ne podnose pritisak . Odišu mirom i spokojem te su  često pravi melem za svoju okolinu.

Sa druge strane djeluju  previše introvertno, izolirano  i  osnovni njihov strah  je strah od vezivanja. Dobronamjerni savjet će shvatiti kao miješanje u njihov život tako da  mogu djelovati i arogantno i prepotentno. Glavne  karakteristike su emotivna hladnoća,  jak ponos, zatvorenost, potiskivanje emocija i rijetka pojava suza kao i zategnutost i ukočenost u leđima, vratu i zglobovima.

Nije im važno tuđe mišljenje (sami sebi su dovoljni). WV tip je Victoria Backam (uspravan stav, uzvišena, navikla na status zvijezde). Druge ljude tretiraju kao podanike, a ne kao ljudska bića (više kao nižu rasu). Često su arogantni prema konobarima, službenicima, .. Najpametniji u obitelji, nitko ih ne može savjetovati. Ne podnose buku ni viku. I u bolesti drže do sebe. Imaju grofovsko držanje.

Preparat otvara osobu, pomaže da bude bliska sa drugim ljudima , uči da daje i prima ljubav a da pri tome ne izgubi osjećaj slobode i autentičnosti, uči da uživa u smijehu, zagrljaju, lijepoj riječi. Razbija zid oko krutog srca. Bolesti od kojih mogu da boluju osobe u negativnom stanju Water Violet: poremećaj u prehrani, glavobolja, mišićna tenzija, problemi sa govorom, alergija, problemi sa prostatom.

Strah

 • ASPEN
 • MIMULUS
 • ROCK ROSE
 • CHERRY PLUM
 • RED CHESTNUT

 ASPEN je preparat  za ljude koji bez posebnog razloga osjećaju neodređeni  strah (duhovi, vještice,..) ili brigu i postaju nervozni i plašljivi. Strah se ne može objasniti i za njega ne postoji razlog. Primjer je strah od budućnosti (tko se ne usudi razvesti, dati otkaz, donijeti odluku,.. ) Aspen tip ostaje u lošem odnosu zbog straha od budućnosti. Postavlja si pitanja „tko zna da li ću to moći ?“. Ponekad su strahovi tako snažni, da se ne usude o njima pričati sa drugima. Ovi ljudi su jako osjećajni i senzibilni i imaju takozvano šesto čulo. Strah koji osjećaju  može biti i nesvjestan i povezan je sa strašnim predosjećajima.

Posebno se često javljaju noćne more i panični napadi koji dolaze bez vidljivog razloga.
Tipični ASPEN strahovi se mogu javljati i danju i noću, kada su osobe same ili čak u društvu (kada ih iznenada obuzme strah ili predosjećaj nesreće ili neugodne situacije).
Napetosti između ljudi i probleme, primjećuju prije nego što ih drugi osjete. Taj osjećaj je toliko intenzivan, da osobe pate zbog toga i te negativne emocije prenose u vlastite osjećaje. Aspen može pomoći i alkoholičarima ili osobama koje su žrtve nasilja. U pozitivnom smislu se ovom esencijom dobiva unutrašnja sigurnost i vlastiti senzibilitet se može bolje iskoristiti da bi se pomoglo drugim ljudima. Ova osobina poboljšava međusobnu komunikaciju sa partnerom, djecom, prijateljima. Umjesto straha od nepoznatog dolazi do vjere u sebe i unutrašnjeg mira.
Djeca često trebaju ovu biljku, jer su puno osjetljivija od odraslih. Oni u snovima prerađuju događaje i doživljaje dana i  bude se uplašena. Aspen pomaže djeci da se opuste i da se ne boje mraka, kazne, divljih životinja, vještica, da će ih roditelji napustiti. Pomaže kod straha od ispita, odlaska u vrtić (nepoznato), strah od novih stvari,.. Aspen vraća djeci sigurnost i povjerenje. Aspen je jedna od najčešće korištenih kapi.

Bolesti od kojih mogu da boluju osobe u negativnom Aspen stanju:

napadi panike, noćno preznojavanje, vrtoglavica, drhtanje, urinarne infekcije, otežano disanje, šištanje, suh kašalj, štucavica, gubitak glasa, promuklost, astma, bol u abdomenu, gastritis, čvorići u grlu, palpitacija, lupanje srca, peckanje u abdomenu, hipohondrija, zatvor, prelomi, amputacija, poremećaj seksualnosti, loša erekcija kod muškaraca i kod žena vaginizam.

MIMULUS esencija je za sve vrste poznatih strahova: bolest, smrt, siromaštvo, bol, doktor – zubar, samoća, mrak, nesreće, … Svi strahovi svakodnevnog života. Ove osobe svoje strahove i strahovanja zadržavaju za sebe i rijetko će o njima govoriti sa drugim osobama. Ti ljudi tiho i potajno podnose svoje probleme.

TIP MUMULUS: sramežljiva i tiha osoba, strah od javnog nastupa, strah od autoriteta, strah od ispita, .. Brzo pocrveni u  licu, zamuckuje, nesiguran, oprezan, povučen, fizički izrazito osjetljiv na hladnoću, buku, jako  svjetlo, glasan  govor ili  intenzivne  mirise. Zbog  plašljivosti izbjegava da mu se drugi obraćaju. Kada je nervozan govor je ubrzan i puno pričaju. Mimulus je  esencija za sve strahove ili fobije kao što je strah od hladnoće, mraka, karcinoma, općenito bolesti, smrti, nesreća, sudara, strah od bolnice, budućnosti, samoće, životinja, novih situacija, klaustrofobija, strah pred ispit. Povremeno imaj problem sa govorom koji se manifestira mucanjem ili nervoznim smijuljenjem.

Mimulus nam pomaže da se suočimo sa svojim strahom, da ga pogledamo direktno u oči i da shvatimo da smo mnogo snažniji nego što mislimo.  Lakše  se suočavamo sa svakodnevicom. Ulijeva dozu  hrabrosti i saznanje na koji način se trebamo i možemo suočiti sa svojim strahom, da bi ga se oslobodili. Bolesti  od kojih mogu bolovati osobe u negativnom stanju Mimulus: vrtoglavica, napadi panike, nelagoda u prsima, pretjerano znojenje, ukočenost, drhtanje, hipohondrija, sramežljivost, tikovi, mucanje, gubitak glasa, disleksija, urinarna i fekalna inkontinencija, loša periferna cirkulacija, napuhavanje, gorušica, kolitis, proljev, suh kašalj, laringitis, astma, prerana ejakulacija, impotencija, amenoreja, dismenoreja, spolne bolesti, agorafobija, klaustrofobija.

ROCK ROSE esencija za panične strahove. Za sve hitne situacije, kada se čini da nema nade, za nezgode ili iznenadne bolesti ili za situacije u kojima se pacijent osjeća jako prestrašeno ili prestravljeno (lupanje srca, nesvjestica). Ova esencija je za slučajeve kada se čini da  je situacija bez nade: posle automobilske nesreće, iznenade bolesti, kada je pacijent pun straha i kada je stanje toliko ozbiljno da  njegov strah prelazi na okolinu.

Čak i  kada pacijent nije pri  svijesti, ovom esencijom mogu  mu  se navlažiti  usne.  Najvjerojatnije  će  u  takvim  slučajevima  biti  potreban i dodatni lijek,  npr. Clematis  kada  se  nesvijest  čini  kao  duboki san ili Agrimony kod intenzivnih bolova. Može se primijeniti kod svih koji od straha  izgube svoja čula, koji su  zaslijepljeni strahom tako da više ne primjećuju svoju okolinu. Trenutna  situacija  im  se  često čini  kao  beznadežna,  a  kritične  situacije  im  blokiraju racionalno djelovanje. Lako se uzbuđuju i  reagiraju histerično, ruke se znoje i  imaju osjećaj  velike težine u trbuhu. Česte proživljavaju noćne more iz kojih se bude okupani znojem. Fizički često imaju astmatične napade,  probadanje u prsima i ubrzano lupanje srca. Koristi se i za one koji dobro odreagiraju u traumatičnoj situaciji (nesreća i sl.), ali ih poslije stigne užas i strah – PTSP.

Bolesti prema kojima ima sklonosti osoba u negativnom stanju   Rock Rose su:
akutni stres, živčani slom, nesvjestica, očaj, dijareja, impotencija, visok krvni tlak, krvni ugrušci, paraliza, peckanje u trbuhu, anksioznost, noćne more, prestravljenost.

CHERRY PLUM  esencija  je za ljude koji se boje da će izgubiti kontrolu nad svojim ponašanjem i koji po svaku cijenu pokušavaju kontrolirati ili potiskuju svoje prave osjećaje o kojima ne mogu razgovarati sa drugima.
Osjećaju kao da će doživjeti živčani slom živaca, duboko su bez nade i boje se da će  poludjeti. U situacijama kada imamo osjećaj da nešto ne možemo podnijeti, strah da ćemo poludjeti, učiniti užasne i strašne stvari. Za eksplozivne tipove. TIP svaki muškarac koji istuče ženu. Svaki roditelj koji tuče svoju djecu.

CHERRY PLUM je za osobe koji imaju osjećaj da će u svakom trenutku eksplodirati, koji imaju strah da će popustiti nekontroliranim impulsima koje neće moći podnijeti.
Ove osobe ponekad svojim izjavama i komentarima vrijeđaju okolinu i ponašaju se histerično pred prijateljima i obitelji, a često iskaljuju i nekontrolirane napade pune ljutnje i agresije, u stanju su u ljutnji raditi štetu i razbijati stvari oko sebe.
To su osobe koje su u djetinjstvu bile prisiljavanje kontrolirati svoje osjećaje, jer im je okolina stavila do znanja da ih nije primjereno pokazivati. Tako su se naučili potiskivati osjećaje što je rezultiralo strahom od njih. Pozitivni potencijal Cherry Plum biljke pomaže ljudima da opuštanjem unutrašnjeg pritiska počnu racionalno razmišljati i tako se ponašati. Olakšava im se da se suoče sa životnim i unutrašnjim problemima i da ih lakše rješavaju. CH vraća im snagu, opuštenost i hrabrost, osobe imaju mogućnost definirati svoje osjećaje i govoriti o njima. Djeca koja noću mokre u krevetu mogu ovom biljkom pobijediti svoje strahove koje u toku dana kontroliraju i potiskuju, a noću kada se opuste, opuštaju i unutrašnji pritisak koji se ispoljava mokrenjem.
Kod problema u vezi, kada se danima skupljaju problemi i agresije o kojima se ne priča otvoreno, Cherry Plum pomaže da se partneri otvore i razgovaraju prije nego što dođe do kritičnih situacija. I u poslovnom životu ova biljka pomaže da se lakše suoči sa problemima i stresom. Za djecu, koju roditelji u toku dana drže pod strogom kontrolom, njihovi strahovi izražavaju se noću, kroz nekontrolirano mokrenje u krevet.
Za djecu koja odbijaju ići u školu posle opomene nastavnika. Za strah od nastupa.
Za strah od gubitka pameti, strah da ne poludimo jer nas situacija izluđuje. Za neracionalne misli i postupke.
Preparat pomaže da kontroliramo svoje impulse, da ih nadjačamo i da svojim postupcima upravljamo sa razumom.
Bolesti od kojih boluju osobe u negativnom stanju Cherry Plum:
melankolija, anksioznost, kompulzivni poremećaji, panika, očaj, ludilo, nasilje, halucinacije, gubitak glasa, teško disanje, zapaljenje živaca, konstipacija-zatvor, alergija, perut, gubitak kose, kamen u bubregu, akne, psorijaza, ekcem, mucanje, tikovi, loša cirkulacija, bijes, udaranje glavom o zid, pljuvanje kod djece, histerični krici, noćno mokrenje kod djece, strah od nastupa, djeca koja odbijaju ići u školu (nakon loše ocjene ili opomene), strah da ne poludimo, neracionalne misli ili postupci.

RED CHESTNUT je preparat za zabrinutost i pretjeranu strepnju za druge, za one koji žive u strahu da će se njihovim bližnjima nešto loše desiti (boje se za dijete, muža, ..) Često nisu zabrinuti za sebe, već su izrazito zabrinuti za one ljude do kojih im je stalo, često žive u strahu da će se tim ljudima nešto loše desiti. Često je briga za druge uzrok nesanice.

Npr, roditelji koji cijelu noć ne može zaspati dok se dijete ne vrati iz izlaska, misle na najgore i nemaju mira ni sna, i na taj način guše svoje dijete (stavljaju mu lance). To je preparat za naše bezrazložne brige i strepnju za druge, zbog kojih gubimo duhovni mir, zdrav razum, zbog kojih nas preplavljuje beznađe…

Red Chestnut nas uči  da počnemo promatrati život sa vedrije strane, uči nas da se posvetimo sebi i svojim potrebama koje smo zapostavljali jer smo brinuli bezrazložno o drugima. Pruža nam mogućnost da vidimo život kao jedno sigurno mijesto.
Vraća povjerenje da će sve biti kako treba, da su naši bližnji zaštićeni i da im ne prijeti nikakva opasnost. Red Chestnut  pomaže otkloniti zabrinutost u našem stavu prema bliskim ljudima. Ona opterećuje RC tip, a guši druge ljude (taj strah je opterećenje, a ne rješenje problema).

Bolesti koje mogu imati osobe u negativnom Red Chestnut stanju:
astma, tahikardija, hipertenzija, bol u stomaku, bolest iritabilnog kolona, dijabetes, kožna oboljenja, bol u leđima, glavobolja, kronični umor, grčevi u trbuhu, zloupotreba nikotina, anemija, nesanica.

Za obeshrabrenje i očaj

 • LARCH
 • PINE
 • ELM
 • SWEET CHESTNAT
 • STAR OF BETHLEHEM

LARCH esencija je za osobe koje misle da nisu dovoljno dobre, za one koji misle da neće uspjeti, da su nesposobni, nisu poduzetni (ne usude se). Osobe koje nisu zadovoljne svojim izgledom. TIP: teško podnose  kada se njihove  sposobnosti ne vrednuju dovoljno, simuliraju bolest kako bi izbjegli obaveze, najradije su sami kako se ne bi morali uspoređivati sa drugima. Boje se konkurencije, često imaju problema u seksu ili su impotentni dok istovremeno misle da nemaju nikakve šanse kod suprotnog spola iako su privlačni svojom vanjštinom. Govor im je stidljiv i neodlučni su. Prije ispita kažu da neće proći. Ne vjeruju u sebe. Sumnjičavi i ako ih netko pohvali.  Unaprijed očekuju neuspjeh pa se niti ne potrude da bi uspjeli. To su djeca koja pred ispit osjete mučninu, povisi im se temperatura i sl (djeca koja nemaju dovoljno samopouzdanja), Odrasli koji od muke razviju bolest.

Kod nedostatka samopouzdanja – kombinirati MIMULUS i LARCH !

Larch omogućava osobi da preuzme inicijativu, da se suoči sa situacijom, da iskoristi priliku u datom trenutku koja joj se nudi. Može  pravilno procijeniti sebe i svoje vrijednosti.
Bolesti od kojih mogu bolovati osobe u negativnom stanju Larch:
bježanje u bolest da bi izbjegli određenu situaciju, česte glavobolje, loša koncentracija, anksioznost, strah od neuspjeha, hipertenzija, astma, reumatizam…

PINE  esencija je za osobe koje osjećaju grižnju savjesti, koje sami sebi prebacuju  i imaju osjećaj da bi sve moralo biti bolje nego što je. Čak i kada su uspješni imaju stav da su to mogli bolje. Nikada nisu zadovoljni svojim radom, naporima i rezultatima.

Njihova krivnja može biti stvarna ili umišljena (odgovornost  za svaku  grešku, čak  i  tuđu, pripisati će  sebi). Uglavnom su vrijedni i jako pate zbog nedostataka koje si sami prepisuju.

PINE obavezno treba dati: djeci razvedenih roditelja (oni misle da su krivi za razvod),obavezno ženama koje su napravile abortus ili doživjele spontani pobačaj. Prevarenim ženama ili muškarce (koji misle da su krivi zbog preljuba), kod rastava, kada umre jedan od roditelja, osobama koje su veliki vjernici (osjećaj krivnje, jak moralni  pritisak  prije svega  kod tema  seksualnosti  koju  odbijaju jer  je nemoralna) PINE osobe su perfekcionisti,  teško  opraštaju, pedantni  u  poslovnom  i  privatnom životu, smatraju da nisu zaslužili ljubav. Fizički osjećaju pritisak ili bolove u predjelu solarnog pleksusa. Krivnja se očituje i u želuci, razne intolerancije na hranu, kod djece bol trbuha zbog slatkiša (krivnja).

Pine  normalizira osjećaj krivnje, pomaže osobi da vidi gdje je pogriješila i kako da grešku konstruktivno  ispravi.  Daje osobi  uvid kako sebi oprostiti nesavršenstvo. Uklanja osjećaj krivnje i srama. Bolesti koje mogu da imati osobe u negativnom PINE stanju: anksioznost, melankolija, urinarne infekcije, seksualni poremećaji, bol u trbuhu, želučana bol, bol u području solarnog pleksusa, razne intolerancije na hranu, bol u leđima, kožna oboljenja.

ELM esenciju bi trebali koristiti skoro svi. Idealna za osobe koje se osjećaju preopterećene obavezama, projektima i poslom i koje svoju odgovornost prema drugima prihvaćaju kao veliki teret. Često je uzrok nesanice. Trebala bi ga uzimati svaka zaposlena majka, svako tko radi prekovremeno, radi 2 ili 3 posla, djeca koja su preopterećena obavezama. Za osobe koje posustaju pod teretom obaveza.

U stvari su ove osobe jako kompetentne i mogu puno toga napraviti, ali ponekad gube vjeru u vlastite mogućnosti, tako da se osjećaju poraženo.
Često se radi o uspješnim osobama koje imaju visoke i odgovorne pozicije u svom poslu, gdje su odgovorni i za druge.

Elm pomaže osobama kada se osjećaju iscrpljeno, kada više nisu u stanju obavljati svoje obaveze, kada im je previše odgovornosti, kada više ne mogu stići obaviti sve ono što moraju, tako da više nisu u mogućnosti aktivno učestvovati u svojoj svakodnevnici. Čak i najmanja obaveza se prihvaća kao zadnja kap u čaši. Do ovog negativnog osjećaja preopterećenja obično dolazi u periodima kada je osoba zatrpana poslom i obavezama, bez mogućnosti da odvoji vrijeme za sebe. Na kraju može doći i do depresivnih stanja, osjećaja premorenosti povezanog sa privremenim gubitkom vjere u sebe. Čak i kratkotrajne sumnje u vlastite mogućnosti dovode do osjećaja slabosti i nesposobnosti. Elm stanja se opisuju kao slabi trenuci u životu jakih osoba. Osobe sa Elm karakterom se identificira sa svojom odgovornošću. Samo ponekad zaboravljaju da i oni imaju svoje potrebe i granice do kojih mogu ići.

Pozitivno djelovanje Elma se sastoji u vraćanju stvarnog karaktera osobe koje je u stanju raditi i stvarati, vraćanje normalnih vrijednosti, mogućnosti i samopouzdanja.
Elm daje izgubljenu snagu, budi iz sna, vraća u realnost i preslaguje prioritete.

Problemi se ponovo vide u pravom odnosu i prihvaća se samo onoliko obaveza koliko je moguće i ostvariti. Istovremeno se ponovo uzima vremena za vlastite potrebe i zadovoljstva.
Elm uči osobu da prihvati svoja ograničenja (balans između mogućnosti i obaveza), povećava se novo energije i raste popustljivost prema sebi. Vraća samopouzdanje i omogućava osobi da nastavi dalje. Ovaj preparat se nekada naziva psihološka mirišljava sol, jer podiže osobu koja, kada je klonula, daje joj snagu u slabosti.
Bolesti od kojih mogu da boluju osobe u negativnom stanju  Elm:
poremećaj apetita, nesanica, lupanje srca, hipertenzija, umor, slabost, vrtoglavica, manjak koncentracije, nervoza, jaki fizički bolovi, bolovi u leđima, reumatizam, kamen u bubregu, žuči – zbog previše obaveza

SWEET CHESTNUT esencija pomaže u situacijama kada su  obeshrabrenost i očaj toliko veliki da se čine neizdrživim. Kada je fizička ili emocionalna bol nepodnošljiva, čini se  kao da  smo dostigli granice svoje snage i da  smo pred samim slomom. SC osobe sklone su samoubojstvu ili žele odustati od života (čini ima se da su um i tijelo dosegli granice izdržljivosti i da se sada treba predati). Nepodnošljiva patnja, odustajanje i očaj.

Kada se čini kao da je jedini izlaz iz situacije razaranje i uništenje. Svoje emocije skrivaju od drugih dok se iznutra osjećaju  prazno, napušteno i izolirano. Vjeruju da su  dosegli granice onoga što ljudsko biće može podnijeti. Očajni su zbog situacije koju nisu mogli promjeniti (npr. gubitak drage osobe, posla, imovine). Ne pronalaze odgovore na pitanje „zašto im se to dešava“, i oni su očajni  jer ne vide izlaz iz situacije. Plaču, misle da su dotakli samo dno života. U teškoj su  depresiji, osjećaju se  iscrpljeno i bespomoćno. Sweet Chestnut  pomaže osobi da se suoči sa svojim problemima,  da  rješava jednu po jednu stvar koji je drže vezanu za stanje očaja, da upozna sebe. Okreće se drugim ljudima i počinje da shvaća da na ovom svijetu ima i lijepih stvari, a srce koje je bilo slomljeno od bola i očaja zacjeljuje. Shvaća da je duša neuništiva, da nije sama i da je promjena odlučujuća. Agonija i nepodnošljiv duševni bol dobro se tretiraju  ovim esencijma. Sweet Chestnut je esencija za “slomljeno srce”.
Bolesti  od kojih mogu da boluju osobe u negativnom stanju Sweet Chestnut:
nervoza, nesanica, depresija, očaj, gubitak kose, naborana koža, kosa koja je prerano osijedila, celulit,  problemi sa jetrom, loša cirkulacija, bolovi u zglobovima

STAR OF BETHLEHEM   pomaže  svima koji su doživjeli emocionalni šok – primili loše vijesti. Ove kapi čiste šok i na unazad – sve do majčine utrobe. Ova esencija sa pravom može nositi naziv “ utjeha za dušu”. Za osobe koje se osjećaju nesretne, nakon što su izgubile dragu osobu, nakon raskida emotivne veze, – razočerenje u ljubavi, užas koji slijedi nakon nesreće. Vanjski gledano,  imamo osjećaj da  taj ‘doživljaj šoka’ nije mogao pogoditi osobu jer se posljedice javljaju tek posle nekoliko godina.

Star of Bethlehem može pomoći i u trenucima kada se prolazi kroz tešku životnu fazu. Generalno su  osobe deprimirane, osjećaju se povrijeđeno i tužno ali ne prihvaćaju utjehu niti pokazuju svoju tugu.
FIZIČKE tegobe su najčešće otežano gutanje i osjećaj stezanja u grlu.

Star of Betlehem je  esencija koja  pomaže osobi da se suoči sa svojim bolom i na taj način oslobađa se sva blokirana energija. Ona liječi traume i zato se još zove  “Utešitelj“. Omekšava „skamenjeno“ srce od tuge i bola i vraća radost u život osobe. Omogućava osobi da isplače sve što ima i onda da nastavi  život dalje. Bol je i dalje prisutna ali je ne koči da živi. Osoba je sposobna osjetiti veselje i ponovno se smije. Star of Bethlehem je namijenjena svim vrstama trauma i psihičkim i fizičkim, bez obzira kojeg su intenziteta i koliko su stare (kad je posljedica trauma, emocionalna zamrznutost ili intezivna tuga. Bolesti od kojih mogu bolovati osobe u negativnom stanju Star of Betlehem: sve psihosomatske bolesti, problemi sa grlom-gutanjem, bolne menstrauacije, dismenoreja, amenoreja, alergije, ekcemi, akne, ukočenost, bolovi u zgobovima, kriza astme izazvana stresom,  traume.

Nedostatak interesa za sadašnjost

 • WILLOW
 • OAK
 • CRAB APPLE
 • HONEYSUSKLE
 • CLEMATIS
 • WILD ROSE
 • OLIVE
 • WHITE CHESTNUT
 • MUSTARD
 • CHESTNUT BUD

WILLOW je za osobe koji vjeruju da im sudbina nije bila naklonjena i zbog toga su  obeshrabreni i ogorčeni, sami sebe promatraju kao žrtvu. W osobe su one koje puno kukaju, koje je zadesila neka nevolja ili nesreća i koji je teško prihvaćaju (drugi su im krivi za sve). Skloni su jadikovanju, ogorčeni su i život precjenjuju prema tome koliko im uspjeha donosi. To su osobe koje su sklone zamjerati drugima, ogorčeni su i u svemu vide nepravdu. Imaju osjećaj da nisu zaslužili tako teška iskušenja smatrajući da je to nepravedno uslijed čega se budi ogorčenje. Ne priznaju svoju grešku, ne preuzimaju odgovornost za svoje postupke već optužuju druge da su oni krivi. Ponašaju se kao žrtve. Gube interes i angažman za sve što im je pričinjavalo zadovoljstvo i  radost. Nerazumljivo im je kada  im neko ponudi pomoć jer sami nisu spremni pomoći. Generalno sve vide crno. Život cijene na osnovu materijalnih dobara koji im donosi. U njima stalno tinja bijes ali nikada ne eksplodira. Willow osobe  karakterizira bijes, ogorčenost, nadurenost, želja za osvetom, sve  im  je negativno, razočarani su  tako da je prirodno da je glavna fizička tegoba autoagresivna reuma, problem sa želucem, karcinom kod onih koji sve zadržavaju u sebi. Ova esencija je dobra  kao podrška u liječenju psorijaze.

Uzimanjem Willow esencije  osoba može prepoznati vezu između svog ponašanja i  vanjskih događaja, prepoznaje lošu namjeru od slučajnosti, može oprostiti i nastavi svoj život. Pomaže osobi da privuče pozitivnu energiju u svoj život svojim pozitivnim stavom.
Bolesti  od kojih mogu da boluju osobe u negativnom stanju Willow:
ogorčenost, bolovi u zglobovima, gubitak kose, rano sijeda kosa, bore, fleke na koži, glavobolja, upala živaca, poremećaj apetita, nesanica, noćno mokrenje, sekrecije

 OAK  je  za odgovorne i hrabre osobe, koje se jako naprežu, bore u svakodnevnim aktivnostima, bore za ozdravljenje, jako puno truda ulažu da dostignu svoj cilj  jer je za njih svakodnevni život  naporna borba. I iako im se njihov slučaj čini beznadežan, nastavljaju sa isprobavanjem i borbom. Imaju velik osjećaj odgovornosti . OAK ne zna stati i odmoriti i ne zna granice izdržljivosti. Isprobavaju jednu stvar za drugom. TIP: ustraju pod teretom obaveza. Nikada nisu zadovoljni sa sobom. Drže se obećanja koja su dali. Slika  ove esencije je ratnik koji se umorio od svega ali ipak nastavlja sa borbom. Nikada ne odustaje iz straha da će pokazati slabost. Nezadovoljni su sobom ukoliko im bolest  ili potreba drugih pokvari ispunjavanje obaveza. To su jako hrabre osobe koje su u stanju da se izbore i sa najvećim problemima,  a da se njihova snaga volje i nada ni najmanje  ne  umanji. Poznati  su  kao  jako pouzdani  ali  su  pored  toga   ‘ovisnici’ o uspjehu. Kada  si  postave  cilj, najvažnije im je ostvarenje. Glavni simptomi: beskopromisnost, tvrdoglavost, napetost, nepopustljivost, ambicioznost, preveliko požrtvovanje, stres, jak osjećaj odgovornosti, strpljenje, nisu se u stanju odmoriti, osjećaju se dobro kada mogu pomoći, njihovo strpljenje  i izdržljivost  su  fenomen  za  druge. Čak i  kada  su potpuno  iscrpljeni,  rijetko  će  se  požaliti. Svim sredstvima će se boriti protiv bolesti čak i kada je očigledno da neće biti pozitivnih rezultata.
Na fizičkom  nivou česta  je sljedeća patologija: giht, HVS sindrom, razni bolovi i problemi sa kralježnicom, spazmi, reumatična artroza.
Oak pomaže osobi da razlikuje kada će rezultati uroditi plodom i kada ima razloga za trud, a kada ne. OAK uviđa značaj odmora i relaksacije i počinje  uživati u slobodnom vremenu. Ublažava osjećaj odgovornosti i dužnosti. Bolesti od kojih mogu oboljeti osobe u negativnom stanju Oak: bol u leđima, vratu, ramenima, išijas, reumatizam, autoimune bolesti sa tedencijom da postanu kronične kao što je reumatoidni artitis, dentalni problemi, uznemirenost, iscrpljenost.

CRAB APPLE esencija  čisti dušu i tijelo i preporučuje se ljudima koji se osjećaju psihički i fizički prljavo i imaju malo samopouzdanja. To je esencija za čišćenje. Za sve one koji osjećaju da nešto u svezi njih nije čisto (često nešto đto se čini beznačajno). U nekim situacijama, može se raditi o ozbiljnoj bolesti (gađenje prema samom sebi, virusima, metastazama u tijelu, nakon trudnoće,..), .. svako gađenje prema sebi, iz vana ili iznutra (gađenje kada netko kihne). Za osobe koje nisu zadovoljne sa sobom. Za one koji nisu zadovoljni sa svojim izgledom.

Prisutan je pretjeran nagon za čistoćom, redom i perfekcijom koji može preći u pretjerano fiksiranje na detalje, sve u cilju perfektnog izgleda sebe i okoline.
Stalno pranje ruku, tuširanje više puta dnevno nisu ništa neobično za ove ljude. Strah od insekata, bakterija, zaraznih bolesti, pokvarene hrane je stalno prisutan.
Sve što odstupa od idealne, ali nerealistične slike koju ove osobe imaju ih nervira i opterećuje.
Tipično za ove osobe je da ne mogu započeti novi posao prije nego što im je radno mjesto perfektno pospremljeno.

Ove osobe su jako senzitivne i primjećuju puno više nego što mogu podnijeti. Jako se bave detaljima i tako se ne koncentriraju na cilj koji je pred njima.
Crab Apple je neophodan ljudima koji su jako sramežljivi, kao i u slučaju tjelesnih reakcija kao što su sitni osipi, ekcemi ili perut.

Crab Apple su osobe koje imaju problema kada treba doći do tjelesnog kontakta sa drugim osobama: poljubac, rukovanje, dojenje djeteta. Njima su potrebne ove kapi.

Kapi se mogu koristiti i kao losion (nekoliko kapi ekstrakta se ukapa u vodu) koji se nanosi na osip, ekcem , zatim kao kompresa ili kupka (10 kapi). Crab Apple se koristi i kao podrška kod posta, kod prehlada, nakon kemoterapije, terapije antibioticima, te svih ostalih procesa čišćenja organizma. Ove Bachove esencije preporučuju se osobama koje rade sa bolesnim ljudima da bi uspeli otkloniti negativnu (bolesnu) energiju. Pozitivni potencijal ovog biljnog ekstrakta je vraćanje pozitivnog pristupa sebi samom i prihvaćanje tijela sa svim manama.

Nova pozitivna slika samoga sebe dovodi i do opuštenijeg pristupa vlastitom izgledu i okolini. Uzimanjem esencija postajemo hrabri u sagledavanju naših mana i vrlina. Oslobađamo se osjećaja srama zbog onoga kakvi smo, počinjemo prihvaćati sebe. Počinjemo voljeti sebe zbog onog što smo. Naša sklonost prema redu i čistoći ostaje ali ona nije sama sebi cilj već dio spontane osobnosti. Bolesti od kojih mogu bolovati osobe u negativnom stanju Crab Apple: umor, kožne alergije, bubuljice, psorijaza, bradavice, napad astme kod onih koji ne mogu prihvatiti nečistoću, mučnina, vrtoglavica, povraćanje kod onih koji se osjećaju moralno prljavima,  trovanje od zloupotrebe alkohola, opojnih droga i lijekova, poricanje ili odustajanje od seksa, bol u zglobovima i reumatizam, sadomazohizam, bolesti ovisnosti, spolne bolesti, zadržavanje vode, kronični sinusitis, toksični ili infektivni procesi.

HONEYSUSKLE je Bahov cvjetni ekstrakt koji pomaže osobama koje emotivno žive u prošlosti i stalno misle na događaje koji su davno prošli. Misli su uglavnom lijepe. Nostalgija za starim krajem, starom ljubavi, starim društvom. Žive u vremenu kada su bili sretni. Radi se o osobama koje su nostalgične i imaju potrebu za nečim davno prošlim. Iako žale i kaju se, nisu u stanju promijeniti svoje sadašnje stanje, jer stalno gledaju u prošlost. Ove osobe ne mogu prežaliti i pustiti izgubljene osobe ili ne mogu preboljeti tužne događaje iz prošlosti pa opet žale za dobrim starim vremenima. Misle o ambicijama koje nisu ostvarili i ne očekuju doživjeti sreću u budućnosti kakvu su nekada osjećali. Tužni su i nemoguće im je osjetiti ljepotu u ovom trenutku. Nostalgija im izaziva patnju. Pr. iseljenici koji žive izvan domovine.

U razgovorima sa drugima, sve se vrti oko prošlosti.
Ne postoji interes za sadašnjost i ništa se ne očekuje od budućnosti.
Postoji jaka želja da se vrate u prošlost i ponovo počnu od početka.

Honeysuckle pomaže nakon smrtnog slučaja ili nekog drugog gubitka, bez obzira o kojem se radi (gubitak radnog mjesta, prijateljstva ili slično).
Djeca koja na školskom putovanju, odvojena od roditelja, mogu uz pomoć ovih kapi lako prebroditi krizu i uživati u novim stvarima i iskustvima.
Ove kapi su također jako dobre za starije, usamljene osobe, ali i one koje ne mogu prihvatiti da  stare, koje se još uvijek oblače kao u svojim dvadesetim godinama, jer nisu u mogućnosti da prihvatiti da je mladost prošla.

To su također osobe, kojima se teško rastati od predmeta iz prošlosti, koji im više nisu potrebni i samo smetaju, Honeysuckle može pomoći  i osobama koje skoro svaku rečenicu počinju sa „nekada je bilo…“ i koje iz prošlosti pamte samo dobro, dok su sve loše potisnuli i zaboravili, kao da ne žele ništa naučiti od toga..

Bježanje u prošlost može biti i pokušaj izbjegavanja suočavanja sa problemima današnjice. Pozitivni potencijal Honeysuckle je vraćanje mogućnosti življenja u današnjici i shvaćanje prošlosti kao nečega što je bilo i što je završeno.
Prošlost se počinje gledati sa distance i u njoj se traži iskustvo koje može pomoći u rješavanju problema današnjice. Život se nastavlja bez žaljenja i kajanja. Starenje se zima kao nešto normalno i prirodno. Bolesti  od kojih mogu bolovati osobe u negativnom stanju Honeyscucle: hipohondrija, pospanost, plač, bronhitis, astma, problemi sa žučom, probava i menstrualni poremećaji, teška trudnoća, pobačaj, anksioznost, stres, problemi sa venama i respiratornim organima, bolovi u jednoj ili obje ruke sa trnjenjem i utrnulošću prstiju jednostrano, bolovi između pršljenova koji se savijaju pod teretom prošlosti, tuberkuloza.

CLEMATIS esencija za koncentraciju. Često potrebne djeci (kada djeca zaborave što imaju za zadaću),to je esencija za osobe koje žive u vlastitom svijetu, nezainteresirani su za realnost i teško se snalaze u sadašnjosti. Ove osobe u stvari nisu sretne i žude za boljim vremenima, ali nisu spremne napraviti bilo što da promijene svoju situaciju. Realnost im je naporna i najsigurnije se osjećaju kada se povuku u svoj svijet. Kod njih je naglasak na budućnosti (što sve trebam napraviti, kod djece – kako ću se i sa čime igrati). I na poslu razmišljaju o tome što će raditi kasnije. Sanjivi su, pospani, nisu u potpunosti budni i nemaju interes za život. TIP: tihi ljudi koji nisu istinski sretni u svojim sadašnjim aktivnostima i okolnostima. Žive u nadi da će doći sretniji dani, kada će se njihovi ideali možda ostvariti. Kada su bolesni, ne trude se previše da bi ozdravili ili se uopće ne trude, a u određenim situacijama se čak vesele smrti, jer se nadaju da će ih tamo dočekati nešto ljepše ili će sresti voljenu osobu koju su izgubili. Clematis se nanosi na usnicu, ako se radi o dubokoj nesvjestici poput sna.
Clematis osobe imaju loše pamćenje i ne obraćaju pažnju na detalje. Nisu koncentrirani na aktivnosti kojima se bave, pa su skloni čestim povredama zbog nepažnje. Nisu ni agresivni ni plašljivi, jer se ne nalaze u ovom trenutku.

Teško ih je aktivirati, nedostaje im snaga i vitalnost. Često izgledaju kao da su odsutni, vole biti sami i bježe od sukoba. Žive u svom kaosu (nepospremljen stan, nesređen život), jer nemaju energije dovesti u red svoj život. Često imaju hladne ruke i noge, probleme sa vidom ili sluhom (jer bježe od realnosti), rado spavaju, a izgledaju kao da su stalno pospani ili ošamućeni. Clematis je potreban ljudima koji su izgubili voljenu osobu i koji žele da ponovo biti s njom. Pomisao na smrt im je primamljiva, iako nisu suicidalni. Clematis djeca se ne mogu lako koncentrirati, što nije povezano sa nedostatkom inteligencije ili talenta, već zbog toga što žive u nekom svom svijetu. Pozitivni potencijal ovog Bahovog koncentrata je vraćanje interesa za život i uživanja u njemu. Kada se osoba otvori svijetu, dolazi do mogućnosti da iskoristi kreativni potencijal, posebno u umjetničkom pogledu. Postaje svjesno stvarnosti i sadašnjosti i dolazi do saznanja da se budućnost mora početi stvarati u sadašnjosti.

Clematis povezuje njihovu kreativnost i talent sa stvarnim svijetom, povezuje duhovni i fizički svijet. Omogućava osobi da se ostvari, da postigne svoj pun potencijal. Omogućava joj koncentraciju onda kad je to potrebno. Fantaziranje prestaje i osoba može normalno funkcionirati sa stvarnim svijetom. Bolesti od kojih mogu bolovati osobe u negativnom stanju Clematis: pospanost, psorijaza, depresija, nedostatak koncentracije, nesvjestica, anoreksija, bulimija, ovisnosti, sporo liječenje, hladne ruke i noge, paranoja, epilepsija, arterioskleroza, mišićna hipotonija-mlitavost.

WILD ROSE  je za  osjećaj  apatičnosti, unutrašnje  kapitulacije i nedostatka  bilo kakve radosti. Osoba se prepustila sudbini „tako je – kako je“, pr. udovica koja više ne izlazi iz kuće, ne odlazi na druženja sa prijateljima, zabave, .. kada netko izgubi posao ali ne traži novi jer je takva situacija u državi. WR prihvaćaju stanje takvo kakvo je i ne poduzima ništa da to promijeni. Životnoj bitki se prepuštaju bez pogovora. Ravnodušni su bez prevelikih emocija.

Ovo je esencija  za sve, koji bez ikakvog vidljivog razloga postaju apatični  i nezainteresirani  prema svemu što ih okružuje. Rezignirano se prepuštaju životu prihvaćajući sve tako kako je ne poduzimajući ni najmanji napor ili poduhvat kako bi nešto promijenili ili poboljšali kako bi ponovno osjetili veselje. Oni ne plaču, ne smiju se, bezizražajni su, ravnodušni. Prilagođavaju se situacijama koje ne vole, ali se ne žale, ne ljute, nemaju zamjerke. Ne pokušavaju  ničim promijeniti situaciju, sve im je svejedno. U njihovom životu nema radosti, zadovoljstva. Bez žaljenja su  se  prepustili sudbini, iako objektivne okolnosti nisu loše. Osjećaju se loše, bez snage, volje, energije iako imaju različite talente, ništa ih ne zadovoljava. WR vraća entuzijazam, sposobnost da se bori i promijeni situaciju, vraća se smisao za humor, osoba se oslobađa apatije.  Počinje voljeti život i otvarati za nova životna iskustva. Vraća interes za život.
Bolesti  od kojih mogu bolovati osobe u negativnom stanju Wild Rose:
depresija, apatija, kronični umor, slaba probava, nadutost, giht, kamen u bubregu, žuči, impotencija, frigidnost, srčane bolesti, problemi sa cirkulacijom, menopauza, alergija, degenerativne bolesti.

 OLIVE esencija za osobe koje nisu prisutne u sadašnjem trenutku. Za osobe koje su emotivno ili fizički toliko patile da su  iscrpljeni i umorni od svega  tako  da imaju osjećaj da nemaju dovoljno snage  za nove napore. Za njih  je
svakodnevnica težak i  naporan rad bez imalo radosti. Imaju veliku potrebu za  snom. Premoreni su (kada dođu s posla, jako su umorne). OLIVE djeluje kao Red bull (ali vas i natjera u krevet ako ste preumorni). Svakodnevan život za njih je naporan rad bez užitaka. Umorni su nakon posla ili nakon bolesti.

Stalno se smjenjuju faze velikog napora i ekstremne iscrpljenosti. Emocionalno su prazni, boje se novog i nepoznatog. Život im je teret bez zadovoljstva. Ravnodušni su prema svemu. Ove osobe su davale pretjerano bez mjere i granice, ne tražeći ništa za uzvrat. Najčesće imaju slabu konstituciju, loše držanje tijela, koža im je blijeda, mlitava i naborana. Nisu  borci već više prihvaćaju situaciju u kojoj se nalaze.
Fizička simptomatika: nesanica ili problem sa usnivanjem, promjena u crijevnoj flori.

Olive nam vraća vjeru i snagu da možemo biti aktivni. Uljeva nam snagu, novu energiju da nastavimo dalje. Skraćuje period oporavka i vraća optimizam.
Bolesti  koje mogu imati osobe u negativnom Olive stanju: depresija, loš imunitet, mučnina, povraćanje, poremećaj jetre, teške noge, dnevna pospanost, nesanica, srčani udar, nesreće, trauma.

 WHITE CHESTNUT preparat je za ljude koji se nikako ne mogu osloboditi  misli koje stalno kruže i nemoguće je otarasiti ih se, dok se u unutrašnjosti vode dijalozi i monolozi. Misli ih izazivaju.

Ova esencija je za sve koji ne mogu spriječiti da se određene nepoželjne misli, ideje  i argumenti  vrzmaju po glavi. Najčešće je to slučaj kada zainteresiranost  za trenutnu situaciju nije dovoljno velika da  bi privukla dovoljno pažnje. Stalno ih muče misli pune briga koje se, nakon kratkog intervala smiraja, ponovo vraćaju. Misli neprestano kruže po glavi postepeno se pretvarajući u muku. Njihova prisutnost osjetno remeti mir u duši onemogućavajući  koncentraciju za svakodnevne poslove i  radost. U krajnjem slučaju dolazi do tegoba sa memorijom, gube koncentraciju, noću se bude sa mislima ili ne mogu zaspati zbog briga. Oni se žele osloboditi opsjedajućih misli, ali to nije pod njihovom kontrolom i zbog toga su očajni. Fizička posljedica je škrgutanje zubima, stezanje u očima i čelu i tegobe sa srcem. White Chestnut  pomaže da stavimo svoje  misli pod kontrolu, da počnemo pričati umjesto samo da razmišljamo. Um je slobodan od neprestanog uznemiravanja. Dobivamo mentalnu snagu i možemo pustiti misli koje su beskorisne i ne donose nikakvo rješenje problema. U stanju smo saslušati druge, otvoriti se prema svijetu, postajemo bezbrižni i spokojni. WC budi tišinu koja nam je prijeko potrebna. Bolesti od kojih mogu bolovati osobe u negativnom stanju White Chestnut: opsesivno-kompulzivni poremećaji, anksioznost, uznemirenost, nesanica, naglo buđenje, noćno preznojavanje, hladno znojenje, nesvjest, tikovi, štucanje, ovisnost, paranoja, impotencija, kožna oboljenja, alergije, nedostatak vitamina, ciklične glavobolje, migrene, zamor, konfuzija, nesvjestica, bolesti srca i loše cirkulacije.

MUSTARD  najčešće ga prepisujemo ženama. Često za depresiju bez razloga (kao da im je sivi oblak iznad glave). Osobe su sklone razdobljima potištenosti ili očaja, izmjenjuju se razdoblja dobrog raspoloženja i depresije. Za žene koje su u menopauzi, u PMS-u, kod hormonalnih promjena. Za velike oscilacije raspoloženja. Mustard osobama je teško udovoljiti. Njima je skoro nemoguće osjetiti sreću. Prirodno je da su ove osobe rezignirane i  nisu se u stanju bilo čemu razveseliti. Tipična  je duboka tuga i  periodi teške depresije koji dolaze  i  odlaze bez objektivnog uzroka.
Mustard osobe Imaju osjećaj da sjede u crnoj rupi. Ne borave u sadašnjosti koja im se čini nebitna kao što im je nebitno da li će drugi ljudi primijetiti  u kakvom su stanju jer  ionako nisu prijemčivi za logična i  razumna objašnjenja i utjehu.
U svojoj unutrašnjosti  imaju osijećaj da su skamenjeni. Bezrazložna depresija, endogena depresija, tuga, deprimiranost, loše raspoloženje, osjećaj blokiranosti i pesimizam su glavni simptomi Mustarda.

Mustard pomaže osobi da se preporodi, da pronađe unutrašnju vedrinu tako da mračne epizode traju sve kraće i kraće dok se potpuno ne izgube. Pomaže da se nađe ravnoteža između uspona i padova. Bolesti od kojih mogu bolovati osobe u Mustard negativnom stanju: opsesivno-kompulzivni poremećaj, smanjeni libido, depresija posle operacije, gubitak apetita, nadutost, želučana kiselina, menstrualni problemi, teška trudnoća, pobačaj, tuga, stres, trbušni bolovi, nejasni bolovi bez  vidljivog uzroka

CHESNUT BUD  uči ljude što je ispravno, a što je pogrešno (osobe koje se prejedaju, znaju da je to loše, ali to svejedno rade). Za svaku vrstu odvikavanja (pelene, dojenje, cigareta, alkohol,..). Kada je u pitanju dijete (odvikavanje), često se daje i roditelju i djetetu jer roditelj nije dovoljno odlučan provesti svoju odluku. CB je koristan osobama koje ne uče iz svojih iskustava ili grešaka, tako da nisu u mogućnosti da naprave korake naprijed u životu. CB osobama potrebno je više loših istih, loših iskustava, da bi nešto iz njih naučili. Stalno ponavljaju iste greške, biraju krivo zanimanje ili radno mjesto, ulaze u veze sa krivim partnerima ili se vežu za krive prijatelje. Umjesto da uče na svojim greškama, oni pokušavaju zaboraviti ono što je bilo negativno u prošlosti. Zbog toga ne postoji dobra osnova za donošenje dobrih odluka u sadašnjici i budućnosti. Nemaju strpljenje ono što su započeli, napraviti do kraja. Započinju sa drugom, prije nego su završili započeto. Za vrijeme razgovora sa drugim osobama, CB osobe rijetko slušaju svog sugovornika, i prije nego je on završio svoju rečenicu, oni već razmišljaju o novoj temi ili pitanju. Često im se javljaju iste bolesti ili zdravstveni problemi, npr. migrena koja se pojavljuje uvijek nakon određene situacije, diskusije o određenoj temi ili susreta sa određenom osobom. Ne postavljaju pitanje „zašto“, tako da ne traže razloge za greške koje rade i ne pokušavaju pronaći rešenje za uzrok problema. Ne troše svoje vrijeme da bi pokušali razgovarati sa prijateljima, obitelji ili kolegama i eventualno kroz njihovo razmišljanje pronaći rješenje svog problema. Ukoliko osobe u svojoj glavi ipak nađu rešenje za neki problem, prestaju biti zainteresirani da ga riješe u stvarnosti ili to rade jako površno. Chestnut Bud osobe imaju problema sa koncentracijom, učenjem, sporije se razvijaju i prilagođavaju novim situacijama. Pozitivni potencijal ove esencije je da se iz svakodnevnih iskustava izvuče najviše moguće, te da se iz vlastitih grešaka nauči kako da se bolje ponaša u budućnosti. Vlastite greške se počinju gledati objektivno i imaju mogućnost učiti iz svog iskustva. Dobiva se znanje i mudrost kako napredovati u životu.

Uzimanjem Chestnut Bud razvija nam  se sposobnost razumijevanja svojih postupaka, sjećamo ih se i imamo u njih uvid. Razvija se pažnja i razumijevanje drugih i u stanju smo učiti od njih. CB razvija mentalnu budnost i u stanju smo prihvatiti vlastite greške  to da su one rezultat nepažnje, a NE loše sudbine. Bolesti od kojih oboljeti osobe u negativnom stanju Chestnut Bud: gastristis, glavobolja , štucanje, nekoordinacija, arterioskleroza, sporo zarastanje rana, autizam, mentalni hedikep, problemi sa koncentracijom, učenjem, neodgovornost u školi / na poslu, razne ovisnosti (hrana, piće, pretilost, kockanje, preljubnici, .. sve što nije dobro, …

Pretjerana zabrinutost za dobrobit drugih

 • CHICORY
 • VERVAIN
 • VINE
 • BEECH
 • ROCK WATER

CHICORY esencije su potrebne posesivnim, egocentričnim osobama koje vole manipulirati drugim ljudima (pr. mama koja je pretjerano zabrinuta za svoje dijete, piše zadaću umjesto djeteta). CHICORY je posesivna ljubav – ono što guši druge. Ove osobe očekuju da se okolina ponaša onako kako su oni zamislili, a ako se to ne desi, onda kritiziraju, petljaju se u njihove živote, kukaju i smetaju. Oni se brinu oko potreba drugih ljudi, stalno ispravljaju ono što pogrešno rade drugi. Čeznu za time da su oni, do kojih im je stalo – u njihovoj blizini. Manipulatori – guše druge, kontroliraju ih. U stanju su se razboljeti da bi zadržali bližnje. To su posesivni muškarci ili posesivne žene. Za svoju okolinu su uvijek tu, ali su spremni drugima dati nešto, samo ako će za uzvrat dobiti ono što žele. Očekuju zahvalnost, potvrdu, osjećaj da drugi zavise od njih, a njihova ljubav je uvijek vezana za neku korist ili uvjet. Chicory osobe NE vole biti same, stalno imaju potrebu biti u centru pažnje, očekuju da ih drugi služe i smatraju da je to potrebno i da su to zaslužili. Tipični slučaj su posesivni roditelji koji se svojoj, već odrasloj deci, petljaju u život, organiziraju sve za njih (bez da su ih prije toga pitali da li to žele), stalno ih kritiziraju i odnose se prema njima kao da su bebe koje nisu sposobne samostalno donositi odluke. Bez obzira što osjećaju unutrašnju superiornost i snagu, ponekad se sažalijevaju i odaju dojam da su povrijeđenosti. U nekim slučajevima se prave bolesni, da bi time privukli pažnju. Kao npr., majka koja odjednom ima bolove, svaki put kada dijete odluči otići od nje. Vole pričati i imaju predrasude, unaprijed stvaraju mišljenje o drugima, tvrdoglavi su i vole se svađati. Iako Chicory osobe vanjštinom odaju dojam jake i stabilne osobe, iza ove fasade se krije veliko nezadovoljstvo, praznina, potreba za ljubavi. Mnogi od njih, u djetinjstvu nisu dobili dovoljno ljubavi, potvrde ili priznanja od roditelja. Imaju stalni strah da će izgubiti prijatelje, partnera ili materijalne stvari. Lako se uvrijede i stalno pričaju šta su napravili za druge i šta su od njih dobili nazad.

Chicory je dobar i za djecu, kojima je potrebna stalna pažnja roditelja ili okoline i koja moraju uvijek biti u centru pažnje. Ukoliko dijete odmah počinje plakati ako je ostavljeno samo (pa makar samo na nekoliko sekundi) ili kasnije ako ucjenama, trikovima ili sličnim manipulacijama pokušava privući pažnju drugih, vjerojatno su mu potrebne ove kapi. Nakon uzimanja kapi, osoba je u mogućnosti nesebično davati drugima bez očekivanja uzvratne usluge. Javlja se tolerancija za drugo mišljenje i drugačiji pogledi na život. Chicory pomože osobi da postane pozitivna, živi ispunjen život i vrati joj se samopouzdanje, pa joj više nije potreba stalna potvrda drugih o vlastitoj vrijednosti. Druge osobe počinje prihvaćati otvoreno, prijateljski i pazi da ih ne povrijedi. Uzimanjem Chicory  osoba se uravnotežuje da ima mogućnost osjetiti bezuvjetnu ljubav, bez očekivanja, zainteresirana je za druge i prihvaća tuđu želju za slobodom. Osoba više nije nesigurna, sebična i nema želju za posjedovanjem drugih. Uspijeva se osloboditi osjećaja unutrašnje praznine.
Bolesti  od kojih može bolovati osoba u negativnom stanju Chicory:
posttraumatska depresija zbog odvajanja, poremećaji u prehrani, ginekološki problemi, čvorići u grlu, astma, kašalj, promuklost, hipohondrija, za djecu koja žele biti stalno u centru pažnje,…

 VERVAIN osobe su dubokih uvjerenja, aktivisti, nastoje cijeli svijet okrenuti u svom smjeru. Tipično ponašanje VERVAINa je da se jako brzo zainteresiraju za nešto i u svom euforičnom stanju svim silama pokušavaju motivirati druge, pri tome ponekad djeluju grubo  i fanatično.

Za sve koji imaju fiksne ideje i jake principe za koje smatraju da su  jedini  ispravni  i od  kojih  će  rijetko  kada  odstupiti. Imaju snažnu potreba da svoju okolinu ‘preobraze’  da žive po njihovim načelima. Jako su hrabri i snažne volje ukoliko su uvjereni da  je nešto ispravno.  Perfekcionisti su, metodični, napeti, impulsivni, razdražljivi. Oni se brinu za druge sa iskrenim oduševljenjem. Ulažu veliku energiju u uvjeravanje drugih, da bi  gledali svijet njihovim očima i to ih veoma iscrpljuje.  Nastaviti će raditi čak i ako su teže bolesni. Kada nešto započnu istjerati će do kraja bez obzira kolika je žrtva koju moraju prinijeti. Kada nešto ne  ide po njihovoj zamisli, postaju nervozni i razdražljivi. Ove osobe razmišljaju   i  djeluju  kao  ‘poboljšivači svijeta’, misionari  ali  sa dogmatizmom, pretjeranim elanom, entuzijazmom. U bolesti, imaju vjeru u ozdravljenje i sve učine za to (promjene prehranu, traže alternativne načine lječenja). Brzi su u govoru i u pokretima, uvijek su  pod stresom i pate od unutrašnje nervoze što se ogleda i na fizičkom nivou  gdje  primjećujemo  spazam mišića, zategnutost čela, očiju, usta i vilice. Nerijetko je prisutna  i  hiperaktivnost, nesanica, visok tlak  i  simptomi stresa. Kao pacijenti su jako teški pošto jer uvijek sve bolje znaju od drugih. Vervain pomaže osobi da se okrene sebi i ostavi druge da žive svoj život. Pomaže joj da čuje druge šta imaju reći i razmotri njihove stavove, i dopušta im da budu ono što jesu. Postaju sposobni svoju energiju  koristiti konstruktivno, bez iscrpljivanja i zaustaviti se kada je to potrebno.
Bolesti od kojih mogu da boluju osobe u negativnom stanju Vervain:
konjuktivitis, zatvor, hermoroidi, hipertenzija, glavobolja, problemi sa težinom, mišićni grčevi, uganuća.

VINE – diktatori u svom okruženju. Jako sposobni ljudi, svjesni svojih sposobnosti i uvjereni u uspjeh. Često govore „zato što ja tako kažem“. Izdaju naredbe i ne trpe rasprave. Čak i u bolesti drugima govore što i kako se liječiti. Smatraju da je za dobrobit drugih da nešto rade drugačije. Stalno nadziru, maltretiraju svoje okruženje (ako oni ne jedu meso – nitko u obitelji ne jede meso). Imaju potrebu naređivati. U hitnim i stresnim situacijama, dobro reagiraju, dobri su organizatori. VINE su uporni u provođenju svoje volje  ali u isto vrijeme imaju problem sa  načinom na koji koriste svoj autoritet i moć.

Vine je preparat za sve osobe koje su sposobne, koje imaju veru u svoje sposobnosti  i uspeh i  smatraju da  bi i drugima bilo bolje ako prakticiraju njihove načine jer su oni jedini ispravni. Oni će zapovijedati i popovati svojoj okolini čak  i kada su bolesni, a i pod teškim okolnostima i situacijama su u stanju da dati od sebe najbolje što mogu. TIP: Često su pretjerano  pedantni, rigidni, tvrdoglavi, nepopustljivi,  žude za moći, ne pretjerano osjećajni, požrtvovani u ostvarivanju ideja, željezne volje ali znaju biti svirepi i okrutni. U potpunosti im nedostaje  smisao  za humor. Imaju dobar osjećaj za slabosti drugih osoba i neće se ustezati da  to saznanje iskoriste u svoju korist. Kao pacijenti su  jako teški i prema svom doktoru se ponašaju kao mali tirani nalažući  svoja  pravila. Polaze od toga da su uvijek u pravu, tako da je svaka diskusija za njih bespotrebna. Neće odstupiti od svog mišljenja čak i kada znaju da  nisu u pravu što na fizičkom  nivou neminovno dovodi do tenzije  pa čak  i bolova. Velika  je  mogućnost srčanog infarkta, tegobe sa žuči, svi fizički bolovi.

Uzimanjem Vine  esencije osoba se relaksira od psihičke i fizičke napetosti, postaje prijatelj na kojeg se uvijek možemo osloniti, pogotovo u kriznim situacijama. Osoba postaje velikodušna i otvorena prema drugima. Strogost je svedena na minimum ili je nema.
Bolesti  od kojih mogu bolovati osobe u negativnom stanju Vine:
kašalj, glavobolja, zadah iz usta, nadutost, “trovanje“ od kave, alkohola, lijekova, reumatizam, visok krvni tlak, srčani problemi, arterioskleroza, ukočenost kičmenog stuba, spolne bolesti.

BEECH  za one koji stalno imaju potrebu kritizirati druge. Nemaju tolerancije za postupke drugih. Veliki su kritičari. Pomaže osobama koji su netolerantni, stalno kritiziraju, nemaju razumijevanje za druge i čvrsti su u svojim razmišljanjima i principima.

Teško priznaju dobre kvalitete drugih ljudi, ističu negativnost i ono što je loše. Osobe imaju stalni osjećaj da su nešto posebno, bolji od drugih, ponašaju se arogantno i nameću svoje mišljenje drugima. Pored predrasuda, netolerancije, ove osobe imaju i lošu osobinu da osuđuju druge bez razmišljanja o razlozima i osjećanjima drugih, zato što su im vlastiti osjećaji blokirani. Kada ih drugi počnu kritiziraju, reagiraju osjetljivo i uvrijeđeno. Ukoliko se druge osobe ponašaju drugačije nego što su si BEECH osobe zamislile, dolazi do jakih negativnih reakcija. Osobe misle da su uvijek u pravu, dok svi ostali, koji ne misle kao oni, griješe. Svaku grešku drugih ljudi odmah primete i nemaju razumijevanje za njih. Kada su ove osobe u blokiranom stanju, ponašaju se kao da je sve u redu i pokazuju pretjerano i lažno razumijevanje iako ih “glupost” drugih nervira.
Pozitivni potencijal BEECH-a je razvijanje tolerancije, suosjećanja i povezanosti sa drugim ljudima. Kada kritiziraju druge, to rade sa više osjećaja, takta i tolerancije. Kritika drugih se lakše prihvaća i uzima konstruktivno sa željom da se nešto pozitivno promjeni. Uzimanje kapi dovodi do razvoja pozitivnog načina gledanja na život, te primjećivanja pozitivnih osobina i dobrote u drugim ljudima.

Bolesti od kojih mogu bolovati osobe u negativnom stanju Beech:
alergije, proširene vene, problemi sa žuči, bolovi u zglobovima, stezanje vilice, pritisak u prsima, otežano mokrenje, razdražljivost

Preosjetljivost na tuđe utjecaje i ideje 

  • AGRIMONY
  • CENTUARY
  • WALNUT
  • HOLLY
  • CERATO
  • SCLERANTHUS
  • WILD OAT
  • GENTIAN
  • GORSE
  • HORNBEAM

   NAPOMENA !, PAROVI; CERATO I SCHLERANTHUS (daje se u paru – za odluke, uz njega dodati i ASPEN protiv straha od loše odluke)

  GENTIAN I GORSE (daju se zajedno)

  AGRIMONY je cvjetna esencija za osobe koje izvana izgledaju sretni i veseli, ali iza sretnog lica kriju strahove, brige, u nekim slučajevima i teške muke, koje ne sakrivaju samo od drugih, nego i od sebe.

  Vedri, raspoloženi i šaljivi ljudi koji vole mir i koji su rastreseni zbog prepirke ili svađe, pa će se stoga biti popustljivi da bi ih izbjegli. Iako u pravilu imaju probleme zbog koji su na muci i zabrinuti u umu ili tijelu, oni skrivaju svoje brige iza svog humora i šala te ih obično smatramo vrlo dobrim prijateljima koje je vrijedno poznavati. Često u prevelikim količinama konzumiraju alkohol ili drogu da bi ih to podiglo i pomoglo im da podnesu svoje poteškoće s vedrim licem. Ukoliko osobe kojima treba Agrimony imaju bolove, šale se na vlastiti račun i ne pokazuju interes da se suoče sa svojim strahovima. Ako ih direktno pitaju za određeni problem, obično ga negiraju ili podcjenjuju. Izbjegavaju samoću, a jako izražena socijalna strana se koristi kao bijeg od vlastitih problema. Ignoriraju mračne i neugodne strane života, negiraju ih i ne uzimaju za ozbiljno, te izbjegavaju svako suočavanje sa problemom. Pokušavaju  svima ugoditi samo da ne bi došlo do konflikta, bez obzira na posljedice. Ponekad imaju kiseli osmijeh (izvježban). Žele da drugi o njima imaju dobro mišljenje. Tip Angeline Jolly – žele svijetu prikazati savršen život. Jako su ovisni o tuđem mišljenju. Traže odobravanje i divljenje. Ako imaju nemiran san, on je prepleten napornim mislima i opterećuje ne samo psihu nego i tijelo. Često Agrimony osobe pokušavaju riješiti svoje probleme alkoholom, tabletama, drogom ili pretjeranim jelom. Pozitivni potencijal ovih osoba je u stvarnoj veselosti, društvenosti, otvorenosti i prihvaćanju i negativnih životnih strana. U tom slučaju je raspoloženost iskrena, problemi se gledaju iz prave perspektive. Bolesti od kojih mogu bolovati osobe u negativnom stanju : Anksioznost sa stezanjem u grudima, euforično raspoloženje, perfekcionizam, usamljenost sa depresijom, urinarne infekcije, bolni odnosi, leukemija, aritmija, tahikardija, bol u leđima, razne ovisnosti (pušenje, alkohol, droga), iratibilan kolon (IBS), bulimija, anoreksija,  tikovi, astma, alergije, psorijaza, psihička patnja.

  CENTAURY (pepeljuga) je za osobe koji ne znaju reći “ne”. Nemaju se snage zauzeti za sebe. Ovi ljudi dopuštaju drugima da ih pretjerano iskorištavaju. U pravilu su ovi ljudi sramežljivi, tihi, prilično pasivni i neodlučni ljudi koji služe drugima. Sa strahom se pokušavaju svima svidjeti. Preopterećeni potrebama drugih, zaboravili su na svoju životnu misiju. Nemaju se snage oduprijeti manipulatorima i ne znaju se izboriti za sebe (pr. radnici koji mjesecima rade bez plaće). Ovo može otići tako daleko, da dolazi do potpune pokorenosti drugoj osobi, iako ne postoji prava želja za tim. Centaury osobe su zbog svoje dobrote i spremnosti da uvijek pomognu, u principu rado viđene osobe. Ali iza ove fasade stoji velika potreba za priznanjem i ljubavi od strane drugih. Iz straha da nekog ne povrede i time izgube njegovu naklonost ili ljubav, ove osobe rade sve što mogu da udovolje drugima, bez obzira na vlastite potrebe i želje. Bez obzira na nezadovoljstvo ovakvom situacijom, Centaury osobe će radije odustati od vlastitih želja i potreba, nego ući u konfrontaciju ili raspravu sa drugima. Stalno su u strahu i pokušavaju raditi “ono što je ispravno” i tako padaju lako pod utjecaj drugih, jačih osoba. Zbog toga što ih drugi iskorištavaju i zato nemaju mogućnost dokazivanja, lako gube energiju i snagu, te su stalno umorni.

  Pozitivan potencijal Centaury kapi je osobina da se nenametljivo napravi nešto za druge, ali isto tako i da se istovremeno ne zaborave vlastite potrebe i želje. Osoba se usudi izraziti i obraniti od napada i ostvaruje dobre odnose sa drugima, ali ono što je najvažnije je da upoznavanjem vlastitih želja i potreba, nalaze svoj životni put koji se sa dovoljno odlučnosti i pokrenutom energijom može pratiti, bez utjecaja drugih osoba.

  Uzimanjem Century naša priroda se ne mijenja, samo nalazimo dovoljno energije da ostvarimo svoje ciljeve u životu, okrećemo se sebi i svojim potrebama. I dalje će te osobe pomagati ljudima, ali tako da pri tome ne naštete sebi. Osobe postaju sposobne izraziti svoje mišljenje.

  Bolesti od kojih mogu  oboljeti osobe u negativnom stanju Centaury:
  iscrpljenost, kroničan umor, blijeda koža, tahikardija, aritmija, gastritis, bolovi u leđima, mazohizam, potisnuta seksualna agresivnost, sterilitet,  osjećaj socijalne neadekvatnosti.

  WALNUT – kao terapeut, trebala bi ga piti svakodnevno. Za zaštitu od negativnih energija i negativnih ljudi. Pomaže da ne posustanemo kada donesemo neku odluku. Pomoć je u svim prijelaznim razdobljima. Za osobe koje imaju jasne ideale i ambicije. Ova esencija pruža postojanost i zaštitu od vanjskih utjecaja. Potiče entuzijazam. Dobra je za djecu kada trebaju odabrati školu ili smjer kao i kod svakog procesa donošenja odluka, kod svih faza koje označavaju unutrašnji novi početak  ili snažnu životnu promjenu, kada osjećamo nesigurnost i neodlučnost, ali i kada smo donijeli odluku – da je provedemo bez straha. To je esencija koja podupire odluke.

  Walnut je za sve koji imaju čvrste ideale i jasne ciljeve ali ih entuzijazam ili mišljenje drugih osoba vrlo lako mogu poljuljati u čvrstini provođenja istih. Najčešće se WALNUT osobe nalaze u životnoj fazi velikih promjena (vjenčanje, preseljenje, promjena posla, polazak u školu, promjena partnera, odlazak u mirovinu, trudnoća, menopauza, starost, gubitak drage osobe, izbijanje zuba kod beba,  ostavljanje pušenja ili  odvikavanje od neke druge loše navike). Pate od emocionalne nestabilnosti i  teško se odvajaju od ustaljenog i naviknutog. Ova esencija pruža konstantnost i zaštitu od vanjskih utjecaja. Walnut  karakterizira preosjetljivost na sve vanjske utjecaje, labilnost, ovisnost, nedostatak samopouzdanja, frustracija, nesigurnost i  vezivanje za prošlost što se  na  fizičkom  nivou  najčešće  manifestira  kožnim oboljenjima kojima su podložne Walnut osobe.

  Walnut štiti osobu od utjecaja iz okruženja stvarajući štit između osobe i okoline. Osoba je u stanju da prihvatiti promjenu i osjeća se slobodnom i nesputanom od negativnih utjecaja sa strane i raznih predrasuda koje su je do tada samo ometale. Ovaj Bahova esencija pruža emocionalnu neovisnost. Odličan je kod odvikavanja od ovisnosti, razbija ovisničku krizu. Mogu se piti doživotno.

  Bolesti od kojih  mogu bolovati osobe u negativnom Walnut stanju:
  glavobolje, migrene, vrtoglavice, nesanice (nastale zbog promjene, kuće, posla, od putovanja), hipertenzija, meteoropatski bolovi, pubertet,  trudnoća, menopauza, impotencija, napetost, nervoza, stres, kolitis, strah od odvajanja.

  HOLLY pomaže kod ljutne, ljubomore, zavisti, osvete, sumnjičavosti i pakosti. Za osobe koje su spremne nekome nauditi. Za različite oblike ljutnje. te Bachove cvjetne esencije su idealne za osobe lošeg raspoloženja, hladnog srca, osobe koje su okrutne i ljute, a u sebi osjećaju veliku patnju i često su nesretni bez ikakvog stvarnog razloga za to. Jako teško se emocionalno otvaraju i pokazuju ljubav. Njihovo negativno psihičko stanje se sastoji od ljutnje, mržnje, zlobe, osvete, ljubomore i zavisti.
  Ovi negativni osjećaji, od kojih ni jedna osoba nije potpuno oslobođena, se kod Holly osoba javno pokazuju. Patnja koju ove osobe osjećaju ima razloge u unutrašnjoj nesigurnosti i dovodi ih do toga da u svemu vide samo negativne stvari, što dovodi do agresivnih reakcija. Nemogućnost da se otvore za ljubav se često miješa sa generalnim osjećajem ljutnje na bliske osobe. Holly stanje najčešće nastaje još u ranom djetinjstvu, kada se osjetljiva dječja duša doživjela povredu, dobila premalo ljubavi ili bila prisutna stalnim svađama i konfliktima . Holly je dobar i za djecu koja su ljubomorna na svoju braću i sestre. Holly osobe misle da su se svi urotili protiv njih, da netko nešto skriva od njih. Pozitivni potencijal Holly esencija je ponovno rođenje ljubavi u srcu, osjećaj da se može davati bezuvjetno – bez očekivanja da nam se vrati ono što smo dali. Osobe postaju empatične, ljubaznije i spremne su da dijele. Nisu posesivni čak ni kada imaju vlastite probleme. Javljanjem osjećaja unutrašnje harmonije dolazi do iskrene sreće za uspjehe drugih. Holly otvara srce i spaja nas sa univerzalnom ljubavi. Holly otvara naša srca da volimo, vraća samopoštovanje. Eliminira negativne osjećaje prema drugima i osoba počinje zračiti  ljubav. Sve negativno se pretvara u pozitivno. Počinju suosjećati sa svijetom. Ove kapi spašavaju brak !, pomažu da se vrati ljubav .. uz HOLLY je potrebno dodati BEECH za toleranciju.

  Bolesti  od kojih mogu da boluju osobe u negativnom stanju Holly:
  paranoja, cistitis, urinarne infekcije, kamen u bubregu, bubrežne kolike, nadutost, zatvor/proljev, depresija, nesanica, razne upale, kronične kožne bolesti.

  CERATO bi trebala piti svakodnevno kao terapeut za jačanje intuicije. Esencija je vezana za duhovni razvoj (biljka dolazi sa Tibeta). Za osobe koje nemaju dovoljno povjerenja u sebe i stalno druge pitaju za savjet pa ih često i krivo usmjeruju (koji ne vjeruju svojim vlastitim osjećajima i razmišljanjima kod donošenja odluka).

  Iako su vlastite želje i potrebe poznate, bez obzira na iskustvo i znanje, te iako intuitivno imaju odgovor na pitanje, stalno imaju potrebu od drugih tražiti savjet, te ih uvažavaju, umjesto da se osnove na vlastite potrebe, osjećaj i razmišljanje. Osobe se ne usuđuju biti spontane i nerviraju svoju okolinu stalnim pitanjima i traženjem savjeta za svaku sitnicu, jer se boje da će sami napraviti nešto pogrešno.
  Okolina ove osobe opisuje kao nesigurne, nesamostalne, bez intuicije, ponekad i glupe. Bolesnici su spremni da probaju sve moguće terapije i savjete drugih ljudi. Puno se informiraju, čitaju, iako nisu spremni da iskoriste novo stečeno znanje.
  Odbijaju  intuitivna razmišljanja i odluke i ne vjeruju vlastitom mišljenju. Ukoliko i donesu odluku, već u sljedećem trenutku dolazi pitanje da li je bila ispravna ili su trebali odlučiti nešto drugo. Pozitivni potencijal Cerato biljke se pokazuje u vjerovanju u vlastito znanje, mudrost i intuiciju, te praćenje istih. Na nenametljiv način se postaje sigurniji i odlučniji, nalazi se pravi životni put koji se prati sa zadovoljstvom.
  Cerato preparat je za ljude koji su vrlo nesigurni u sebe, svoje znanje i svoje iskustvo.
  Pate od mentalne konfuzije i nedostatka koncentracije, loše koordinacije pokreta…
  Uzimanjem preparata osoba stiče vjeru u sebe i može braniti svoje stavove. Ova esencija budi sigurnost. Bolesti od kojih mogu patiti osobe u negativnom  Cerato stanju: mentalna konfuzija naročito kod starijih, poremećena ravnoteža i koordinacija, loša koncentracija, hipertenzija, astma, nesanica, anksioznost, stres, ovisnost o cigareti, ovisnost o drogi, arterioskleroza, sporost u liječenju, neodlučnost, lakovjernost.

  SCLERANTHUS je esencija za nesigurnost, unutrašnju  disharmoničnost,  iznenadne  promjene  raspoloženja i mišljenja. Pomaže svima onima koji pate  zbog  toga  što ne mogu  odlučiti  između  dvije različite stvari. TIP: tihe osobe, same se nose sa svojim problemima i nisu skloni raspravljati o tome sa drugima. Prioritet želja im se stalno i naglo mijenja, u toku razgovora skaču sa jedne teme na drugu, često ne dovršavaju misao ni rečenicu. Rezervirani su, jer misle da im drugi ne mogu pomoći. Preplašeni su da ne naprave pogrešan izbor i taj strah ih tjera da traže savršeno rješenje, zbog kojega neće zažaliti. Kada shvate koliko im je teško donijeti odluku, mogu osjetiti očaj.

  Fizički nivo je ogledalo njihove unutrašnjosti: svi simptomi iznenada i naglo dolaze  i  prolaze  (temperatura,  bolovi  itd.),  gestikulacija je brza, strahovi  od neuspjeha im blokiraju racionalno razmišljanje,  imaju tegobe sa tjelesnom težinom, sa svim parnim organima (npr. uši, bubrezi, jajnici, pluća), često imaju nesvjestice.

  Scleranthus nam pomaže da napravimo prioritete, pomaže da se orijentiramo i napravimo izbor, iako to nije savršen izbor bar smo ga napravili i prekinuli neprekidno, iscrpljujuće biranje koje nije ničemu vodilo. To donošenje odluke pomaže da krenu dalje, da se pomaknu sa mrtve tačke. Uspijeva im napraviti zlatnu sredinu, emotivnu, mentalnu, fizičku. Uravnotežuje nas, i donosi mir u duši. Kao i svi preparati iz grupe „nesigurnost“ i Scleranthus pati od vrtoglavice, loše koordinacije pokreta, nedostatka koncentracije, manične depresije, mučnine pri putovanju…
  Bolesti od kojih mogu bolovati osobe u negativnom Sclerantus stanju:
  depresija, apatija, ćudljivost, bolovi koji mijenjaju položaj i intenzitet, bulimija sa gubitkom apetita, sindrom iritabilnog kolona, hipotenzija, slabost, dismenoreja, menstrualni problemi i problemi reproduktivnih organa, teška trudnoća, abortus, meteoropatija, bolest letenja, nesanica i dnevna pospanost, malaksalost, osip, povratne groznice, glavobolje, naizmjenični zatvor i kolitis, hipohondrija, stres, loša koncentracija, psihomotorna nestabilnost, bolest svih parnih organa oči, uši, jajnici, pluća.

  WILD OAT kod velikih životnih odluka, kada smo na prekretnici. Esencija je za ljude koji pate od  unutrašnje  rastrzanosti, nejasnih zamisli, unutrašnjeg  nezadovoljstva jer ne mogu pronaći svoj životni put. Koristan je djeci koja odabiru svoj životni put. Ovo je esencija za sve koji posjeduju ambiciju za stvaranje nečeg posebnog u životu, za sve koji skupljaju iskustva želeći  da  uživaju  u svemu što im život pruža udišući životne radosti  punim plućima. To su inteligentne, svestrane, nekonvecionalističke,  nekomformističke osobe koje teže uspjehu i imaju velike potencijale. Emotivno su nestabilne, često mijenjaju poslove, partnere, u potrazi za idealom. Poteškoća  je što se ne mogu odlučiti čemu će se u potpunosti posvetiti. Iako im je ambicioznost velika, ne mogu jasno reći koji je njihov životni zadatak, što za posljedicu ima nezadovoljstvo i odlaganje poslova. Uslijed stalnog  traženja često ispuštaju dobre šanse i prilike, stalno započinju nešto novo ne dovršavajući započeto. Fizički nivo: depresije zbog nedostatka životnog cilja, nezadovoljstvo, nesigurnost, neodlučnost, sumnjičavost, seksualne tegobe ili prevelika potreba za hranom.

  Bahov preparat Wild Oat nam pomaže da definiramo šta je to što želimo, da se oslobodimo utjecaja okoline i vidimo šta je to što mi očekujemo od sebe. Pomaže nam da izaberemo i pokrenemo se. Uči nas da je prava borba u nama, i da trebamo prestati tržiti podršku iz okoline i da pogledamo u sebe, da pronađemo svoj način života.

  Bolesti od kojih mogu bolovati osobe u negativnom stanju Wild Oat: nervoza, depresija, respiratorni poremećaji, pluća, digestivni poremećaji, apatija, umor, nedostatak seksualne želje, hipotenzija, vrtoglavica, poremećaj u ishrani, dijabetes, ravnodušnost, mentalna oboljenja, promjenjivost, bespomoćnost, pretilost, seksualne tegobe,.

  GENTIAN za one koji se lako obeshrabre. Esencija djeluje protiv sumnje i obeshrabrenja. Gentian osobe su obeshrabrene i depresivne u situacijama kada se stvari ne dešavaju kao što su planirali ili kada se pojave neočekivani problemi (prijaviti se će ponovno na ispit koji nisu položili, ali će imati strah od neuspjeha).

  Dovoljan je mali neočekivani problem ili prepreka da se sve vide crno i nepopravljivo, skloni su odustajanju. U startu reagiraju negativno, pesimistično, skeptično, traže “dlaku u jajetu”, da bi unaprijed izbjegli razočarenje.

  Nekada se čini da osoba čak uživa u ovom pesimizmu. Za razliku od MUSTARDA, razlog za depresivno raspoloženje se ovdje može definirati (gubitak partnera, prijatelja, radnog mjesta, bolest itd).

  Kod oboljenja, kada je Gentian već na putu ozdravljenja ili može osjetiti pozitivne pomake u životu, dovoljan je mali problem da se izgubi hrabrost i dobro raspoloženje.
  Gentian pomaže osobama koji se osjećaju obeshrabreno nakon duge bolesti ili tijekom trajanja kronične bolesti.

  Osobe koje često trebaju Gentian u stvari žele vjerovati u pozitivne stvari, ali ne mogu. Čašu vode vide polu praznu a ne polu punu. Dobar je i za djecu koja su zbog opterećenja u školi izgubili motivaciju i snagu za dalje.

  Pozitivni potencijal Gentiana je u shvaćanju da se nije izgubila bitka ako su sve dali od sebe, bez obzira na ishod borbe. Ova esencija vraća povjerenje i vjeru u pozitivne  stvari, smisao života, intuiciju i vlastitu snagu. Nikakav problem nije nerješiv, ni jedan zadatak prevelik, sve se može riješiti. Javlja se pozitivno raspoloženje i pozitivan pristup životu, tako da se sve poteškoće mogu prevazići.

  Genitian vraća borbenost duha, daje objektivan pogled na život, vjeru i nadu u sebe i svoje sposobnosti. Kontrolira bol i očaj. Pomaže nam da uvidimo da je život dobar, da ima još puno dobrog za nas, i da možemo nastaviti dalje nakon što smo prešli prepreku. Koristan je za žene koje idu na umjetne oplodnje. Bolesti od kojih mogu da boluju osobe u negativnom stanju Gentian: ćudljivost, depresija, pesimizam, anksioznost, drhtanje, opsesivni osjećaj da je sve u redu, kronične degenerativne bolesti, kašnjenje u liječenju zbog nepovjerenja, kosti, hipotenzija, slabost, vrtoglavica, zaraza, hipohondrija, obeshrabrenje čak i kod jedne epizode seksualne impotencije

  GORSE – duboka depresija, ne traži pomoć, ne trudi se. To je esencija potrebna osobama koje su  ekstremno bez nade, koje dignu ruke od svega i osjećaju se pobijeđenima. Nakon neuspjeha, ne želi više probati isto. To su često klijenti koji se nisu sami naručili na terapiju. Skloni su odustajanju (od posla, od braka, od fakulteta). Pogođena osoba ima osjećaj da je sve bezizlazno i da ne postoji više nada da će se naći rešenje problema. Ne može se čak ni zamisliti da bi se nešto moglo promijeniti ili popraviti, nego se sve gleda negativno i nepopravljivo. Osjeća se unutrašnji umor, manjak snage da bi se nešto pokrenulo ili popravilo, odustaje se. Uvjeren je da boluje od neke genetski prouzrokovane bolesti za koju ne postoji lijek. Gorse misli da je osuđen da boluje i pati i ni ne pokušava se izliječiti. Terapiju uzima, samo da bi udovoljio inzistiranju obitelji ili prijatelja, ali on osobno nema nikakvu nadu da će doći do poboljšanja. Često se radi o osobama koja su kao djeca odrastali u  siromašnim uvjetima ili koja su često bila kronično bolesna. Često su to djeca odrasla uz psihički ili fizički bolesne roditelje. Pozitivni potencijal Gorse je ponovno vraćanje nade i vjere, bez obzira na postojeće fizičke ili psihičke probleme.  Pacijent je ponovo pozitivan, sretan i u mogućnosti da bolest, koja je izgledala kao bezizlazna situacija, prvi put vidi kao pozitivno iskustvo iz kojeg može nešto naučiti. U manje teškim slučajevima, osobu obuzima osjećaj da se nalazi na putu ozdravljenja. Uzimanjem Gorse preparata pesimizam se pretače u optimizam, uči se suočavanje sa realnošću, prihvaćanje i poduzimanje odgovarajućih koraka. Gorse se naziva “svjetlo na kraju tunela” jer vraća osobi izgubljenu nadu, da nije sve gotovo, da može još puno toga napraviti. Bolesti  od kojih mogu bolovati osobe u Gorse stanju: fatalizam, pesimizam, depresija, blijeda koža, izraz ravnodušnosti, slab imunitet, anksioznost, nervoza, bubrežna insuficijencija, kronični poremećaji, traume, bolesti nogu, loša cirkulacija, bezuspješni klinički tretmani.

  HORNBEAM podiže energiju (za one koji se osjećaju „ne da mi se“). Esencija protiv mentalnog ili fizičkog umora, nedostatka snage. Za osobe koje su umorne od same pomisli na posao. Esencija koja jako podiže energiju. Koristan je za djecu, kada ne žele učiti i kada im se svakodnevne obaveze čine prezahtjevne. Osnovni osjećaj ove esencije je da kad ustanete u jutro nemate dovoljno snage za obavljanje svakodnevnih obaveza ali  na kraju ipak nekako izgurate dan.

  Hornbeam je za sve one koji imaju osjećaj da fizički ili psihički, nemaju dovoljno snage nositi se sa težinom  i svakodnevnim obavezama. Svakodnevnica im se čini previše teška  i naporna bez obzira što najčešće sve postižu. Za sve koji smatraju da im je potrebna mentalna ili fizička jačina kako bi lakše prošli kroz svakodnevne obaveze. Generalno osjećaju da su poprilično razočarani trenutnom životnom situacijom, strahuju od novog početka tjedna. Često pate od glavobolje zbog mentalnih napora (čitanje ili učenje). Svoje obaveze odlažu koliko god je to moguće iz razloga što se ne mogu odlučiti za novi početak. TIP: Neuspjeh je njihov najveći strah. Hornbeam osjeća frustriranost, pesimizam, jutarnja slabost, nesvjesno bježanje u bolest, mentalni, fizički i emotivni umor. Pored toga smatra da im je cijeli život strogo organiziran od strane drugih. U osnovi daju dobre rezultate u svemu sto čine ali im nedostaje motivacija. Od fizičkih simptoma se najčešće žale na: glavobolju, migrenu, slabost vezivnog tkiva, preopterećenje očiju. Pošto ne vole raditi, energija ne cirkulira i imaju potrebu za stimulansima da bi se pokrenuli: kava, alkohol, pušenje…  Pate od nedostatka koncentracije, dosade, umjerene depresije, vrtoglavice, slabosti, slabijeg pamćenja…

  Preparat pomaže osobi da lakše  započne posao, i vrlo brzo osoba osjeća da sve ono što ju je držalo u mjestu, da su nestale sve one kočnice  koje joj nisu dale da se pomakne. Hornbeam nudi jednu svježinu, balansira energiju tako da se ona ne raspršuje. Pomaže u svakodnevnoj borbi protiv stresa. Omogućava dobar san, pružajući umu odmor. Djeluje kao tonik na organizam, pomaže ujutro da ustanemo iz kreveta i suočimo se sa životom. Bolesti  od kojih mogu bolovati osobe u negativnom stanju Hornbeam: nervozan kašalj, poremećaj apetita, nesanica, nedostatak koncentracije, loše pamćenje, hipotenzija, slabost, glavobolje, bol u očima, lijenost i nespremnost za posao, dentalni problemi, ubrzava izlječenje..

  RED CHESTNUT je preparat za zabrinutost i pretjeranu strepnju za druge, za one koji žive u strahu da će se njihovim bližnjima nešto loše desiti.

  Npr., roditelji koji cijelu noć ne mogu spavati dok im se dijete ne vrati kući, jer misle na najgore i nemaju mira ni sna, i na taj način guše svoje dijete, stavljaju mu lance. To je preparat za naše bezrazložne brige i strepnju za druge, zbog kojih gubimo duševni mir, zdrav razum, zbog kojih nas preplavljuje beznađe…

  Red Chestnut nas uči  da počnemo promatrati život sa vedrije strane, uči nas da se posvetimo sebi i svojim potrebama koje smo zapostavljali jer smo brinuli bezrazložno o drugima. Pruža nam mogućnost da vidimo život kao sigurno mjesto.
  Vraća povjerenje da će sve biti kako treba, da su naši bližnji zaštićeni i da im ne prijeti nikakva opasnost.
  Red Chestnut  pomaže da otklonimo preveliku brižnost u našem stavu prema bliskim ljudima. Prevelika briga nas opterećuje nas, a druge guši. Ona je opterećenje, a ne rješenje problema.

  Bolesti koje mogu da imaju ljudi u negativnom Red Chestnut stanju:
  astma, tahikardija, hipertenzija, bol u stomaku, bolest iritabilnog kolona, dijabetes, kožna oboljenja, bol u leđima, glavobolja, kronični umor, grčevi u stomaku, zloupotreba nikotina, anemija

  ROCK WATER esencija je za sve koji su u svojim stavovima rigidni, strogi, koji se odriču svih životnih  zadovoljstva  jer  smatraju  da  im  ona  samo  smetaju. Rock  Water  osobe  su  kao  i  izvorna  supstanca:  tvrdi  prema  sebi,  strogi  sa  jakim načelima, potiskuju svoje vitalne potrebe kao što je hrana, san ili kretanje.
  Nepopustljivi su prema sebi želeći da  budu zdravi, vitalni, aktivni i sve čine da  tako i ostane. Nadaju se da će tako biti primjer drugima koji će slijediti njihov princip koji vodi prema boljem i kvalitetnijem životu. Često su skloni perfekcionizmu iako oni sami, pa i njihova okolina, jako pati zbog toga. Pa ipak, tolerantni su kada drugi pogriješe. Stalno se trude održati kontrolu nad sobom, često potiskuju svoje emocionalne kao i seksualne potrebe jer je to u njihovim očima umanjuje duhovni razvoj.

  Njihovo tijelo pokazuje klasične simptome stresa kao što je poremećaj u  ishrani,  glavobolje,  psihosomatski bolovi,  bol u želucu,  menstrualni poremećaj. Ostali simptomi su fanatizam,  jak perfekcionizam,  dogmatizam, unutrašnja i vanjska krutost.

  Rock Water omogućava ovim ljudima da se opuste, da uživaju u zabavi i radostima života. Da  popuste, da postanu fleksibilni. Odnos sa samim sobom postaje uravnotežen i požrtvovanje i idealizam se  svodi  na pravu mjeru.
  Bolesti od kojih mogu da boluju osobe u negativnom stanju Rock Water:
  sve bolesti nastale kao posljedica unutrašnje ukočenosti i nedopuštanja da stvari idu svojim tokom kao što su  problemi sa venama, kožna oboljenja, seksualni problemi vezani za prepuštanje, impotencija,  kronična bol u leđima, ukočenost udova, reumatizam, anoreksija, zatvor, opsesivne neuroze, problemi sa jetrom, žuči…

  WILD ROSE  esencija je za  osjećaje  apatičnosti, unutrašnje  kapitulacije i nedostatka  bilo kakve radosti.

  Ovo je esencija  za sve, koji bez ikakvog vidljivog razloga postaju apatični  i nezainteresirani  prema svemu što ih okružuje. Rezignirano se prepuštaju životu prihvaćajući sve tako kako je ne poduzimajući ni najmanji napor ili poduhvat kako bi nešto promijenili ili poboljšali u cilju da ponovo pronađu radost. Oni ne iskazuju emocije, ne plaču, ne smiju se, bezizražajni su, ravnodušni. Prilagođavaju se situacijama koje ne vole, ali se ne žale, ne ljute, nemaju zamjerke. Ne trude se i totalno su nezainteresirani – svejedno im je. U njihovom životu nema radosti, zadovoljstva. Bez žaljenja su  se  prepustili sudbini iako objektivne okolnosti nisu loše. Osjećaju se loše, bez snage, volje, energije iako imaju različite talente, ništa ih ne zadovoljava.
  Esencija vraća entuzijazam, sposobnost da se bori i promjeni situaciju, vraća se smisao za humor, osoba se oslobađa apatije.  Počinje voljeti život i otvara se za nova životna iskustva te je zainteresirana za život.
  Bolesti  od kojih mogu bolovati osobe u negativnom stanju Wild Rose:
  depresija, apatija, kronični umor, slaba probava, podrigivanje, giht, bubrežni kamenci, žuč, impotencija, frigidnost, srčane bolesti, problemi sa cirkulacijom, menopauza, alergija, degenerativne bolesti.

  RESCUE REMEDY je  najpoznatiji Bahov preparat. U njegov sastav ulazi 5 od 38 pojedinačnih cvjetova. Rescue Remedy je namijenjen za situacije akutnog stresa i šoka za krizne situacije koje su u toku ili neposredno posle krize.

  On ne preuzima mjesto medicinskom tretmanu, ali pomaže da se izbjegne mentalna patnja, omogućava tijelu da bez odlaganja započne vlastiti proces iscjeljenja. To je preparat za sve hitne situacije – kad postoje stanja panike, šoka, mentalne utrnulosti. On je umirujući i u traumatičnim situacijama kao što su: letenje, odlazak zubaru, ispit ili neki važan razgovor, cijepljenje, primjena neke terapije na koju pacijent reagira alergijski, iznenadne neugodne vijesti ili povrede, saobraćajne nesreće, prirodne katastrofe, toksične situacije ili iznenadna smrt nekog bliskog ili poznatog.
  Rescue Remedy se može koristiti na razne načine što zavisi od potrebe i situacije. Može se nakapati 4 kapi u čašu vode i ispijati gutljaj po gutljaj, u što češćim intervalima, a može se direktno iz flašice nakapati 4 kapi direktno ispod jezika. U situaciji kada je neko u nesvjesnom stanju, usta mu se navlaže esencijom ili se esencije nakapaju na pulsne tačke na ručnom zglobu ili iza uha. Kod vanjskih povreda, na povrijeđeno mjesto se stavlja kompresa natopljena razrijeđenim Rescue Remedy iz čaše.
  Rescue Remedy nije preparat za sve, pa ako se desi da neko prečesto poseže za njim, to onda ukazuje da je osoba u krizi i da joj treba kombinacija koja će vremenom otkloniti probleme koji je muče. Postoji i Rescue Remedy krema koja u sebi pored nabrojanih preparata sadrži još i Crab Apple koja je izvrstan čistač i dezinficijens, a ne sadrži lanolin. Krema je idealna za masnice, nagnječenja, otekline, ubode insekata, posjekotine i manje opekotine. RR prvi put je upotrebio dr Bach da bi povratio utopljenika. Doziranje je 4 kapi na svakih 10-15 minuta do poboljšanja. Uglavnom je dovoljno 3-4 ovakva uzimanja. Može se koristiti i na tijelu za posjekotine, opekotine, ubode insekata, ogrebotine, hematome, podljeve, masnice, ispucalu kožu, uganuća, hemoroide… Ukapamo 4 kapi preparata u čašu i time natopimo kompresu koju mijenjamo svakih 10 minuta. Ne preporučuje se dugotrajna upotreba, već kao trenutno rješenje. On ne može zamijeniti medicinsku njegu ali može da omogući brži oporavak tijela i uma.

  email

  Kontaktirajte me

  Mobitel: 091 444 3 555 NAPOMENA: ukoliko nisam u mogućnosti odgovoriti na vaš poziv, očekujte povratni poziv tijekom dana.
  Email: nensi@centar-psihologije.hr

  Dogovorite tretman

  lokacija

  Lokacija

   Sveti Duh 166c,  Zagreb

  Vidi na karti

  radno vrijeme

  Radno vrijeme

  Pon – Pet: od 9h do 17h
  Subota: (Ne radi)
  Nedjelja: (Ne radi)

  Primite dozu motivacije, izravno u poštanski sandučić.

  Prijavite se na moj Newsletter, neću raditi Spam. Obećavam!

  Pročitajte  Uvjete korištenja prije prijave na Newsletter!

  0
   0
   Košarica
   Košarica je praznaVrati se u dućan